Guvernul nu abandonează ideea de a limita adaosul comercial la unele produse alimentare prin act normativ, în speranța limitării creșterii prețurilor. Surse din domeniu au anunțat că proiectul de ordonanță de urgență, ce va fi pus în dezbatere publică mâine, are în vedere limitarea adaosului comercial pentru 14 produse considerate de bază, de la pâine și până la carne și legume proaspete.
Ultimele informații din domeniu arată că Guvernul va apela la o ordonanță de urgență pentru limitarea adaosului comercial la unele produse alimentare, în pofida solicitărilor retailerilor ca acest lucru să se realizeze printr-un acord voluntar. Și, foarte important, această limitare se va aplica numai procesatorilor și retailerilor, nu și producătorilor. Premierul Marcel Ciolacu și-a arătat interesul ca această limitare să fie aplicată tuturor celor de pe lanțul de produs, inclusiv producătorilor, distribuitorilor și importatorilor.
Potrivit informațiilor, perioada în care va fi valabilă limitarea va fi de 3 luni; plafonul maxim al adaosului comercial va fi de 20% pentru procesatori și 20% pentru retaileri.
Se pare că negocierile au fost destul de dure și amănunțite, pentru că limitarea adaosului comercial se va aplica anumitor sortimente, se bază. Se are în vedere pâinea albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1 litru, grăsime 1,5%; brânză telemea din lapte de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim de 200 grame; făină albă de grâu „000”, 1 kg; mălai standard 1 kg; ouă de găină calibrul M 10 bucăți; ulei de floarea-soarelui 1 litru; cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Proiectul de ordonanță ar viza legumele proaspete, dar numai roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia. Pe listă sunt trecute și fructe proaspete, dar vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.
Cât privește carnea, ordonanța ar lua în calcul carnea proaspătă pui, dar pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, variantele standard. Pentru carnea proaspătă de porc, limitarea adaosului comercial se va referi la carnea de lucru și pulpa de porc.
Premierul Ciolacu ține foarte mult la aplicarea unor măsuri care să ducă la reducerea prețului la alimentele de bază, preț care a crescut extraordinar în ultima perioadă. Varianta aleasă este limitarea adaosului comercial. Retailerii, în special, au fost de acord cu acest lucru, dar nu prin act normativ, ci prin acord voluntar, așa cum se întâmplă în cazul laptelui. E drept, reducerea prețului laptelui la raft s-a produs în perioada în care, de regulă, prețul scade pentru că vine primăvara, iar producția crește. Acordul este valabil până în toamnă, când producția scade, iar prețul laptelui materie primă crește din nou.
Oricum, economiștii sunt de părere că introducerea unui mecanism de reducere forțată a prețului nu va avea consecințele așteptate, din punct de vedere economic, pentru că se vor găsi artificii care să anuleze încercările legislative. Poate fi doar o lovitură de imagine, în care autoritățile spun că au făcut ceva.