Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Consiliul Concurenței: prețul laptelui a scăzut cu 20%

Consiliul Concurenței: prețul laptelui a scăzut cu 20%

de L M

Prețul la raft al laptelui proaspăt a scăzut cu 20% de la instituirea Acordului Voluntar la care participă toți actorii de pe lanțul de apovizionare, susține Consiliul Concurenței. Reacția instituției vine după ce reprezentanții Guvernului au declarat că vor să scadă prețul la anumite produse alimentare de bază prin intervenție legislativă asupra adaosului comercial practicat de procesatori și retaileri, nu și asupra celui practicat de producători. De regulă, astfel de măsuri sunt „împinse” pe lanț în jos, până la producători, care ajung să susțină astfel de măsuri. Forma, și nu fondul, prin care ar urma să se limiteze adaosul comercial este contestată de retaileri. Ei vor acord voluntar pentru toată lumea, inclusiv pentru poducători, pentru că, în cazul laptelui, a dat rezultate.

Prețul la raft al laptelui proaspăt, de proveniență românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în luna iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri și procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței. Autoritatea de concurență a analizat prețurile pentru 90 de produse (sortimente de lapte) de la 21 de procesatori și comercializate de cele mai mari 10 rețele din România.

„Inițial, analiza a avut la bază datele valabile pentru 05 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informațiile disponibile în data de 12 iunie 2023. Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, prețul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență atrage atenția că Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de șase luni. La acordul voluntar participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data de 11 aprilie 2023.

Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență. Consiliul Concurenței va continua monitorizarea acestei inițiative împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicația Monitorul Prețurilor la Alimente, și va prezenta informațiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.