Acasă Focus Agricol România rămâne al doilea cel mai mare exportator european de cereale

România rămâne al doilea cel mai mare exportator european de cereale

de A

În primele 50 de săptămâni ale anului comercial agricol 2022/2023 ( 1 iulie 2022- 30.06.2023), cu trei înainte de final de an, exporturile de cereale ale României ( grâu, făină de grâu comun – echivalent boabe, grâu dur, făină de grâu dur – echivalent în boabe, orz, malț -echivalent în boabe, porumb, secară, ovăz, sorg) au ajuns la 7,4 milioane de tone, ceea ce plasează România pe poziția a doua între exportatorii de cereale europeni, potrivit datelor Comisiei Europene.

Comparativ, producția de anul trecut a fost de 18,8 milioane de tone.

Ca și anul trecut, lider de piață rămâne Franța, cu exporturi de 14,4 milioane de tone, în timp ce poziția a treia a fost adjudecată de Germania, cu 6 milioane de tone, urmată de Polonia cu 3,8 milioane de tone.

În total, statele membre au exportat 44 milioane de tone, la fel ca și anul trecut, din care 31,2 milioane de tone de grâu ( de toate tipurile), cu 11% mai mult decât anul trecut.

Ca piețe de desfacere, s-a exportat grâu comun cu precădere în Maroc, Algeria, Nigeria, orz în China, Arabia  Saudită și Iordania și porumb în China, Coreea, UK .

Pe categorii de cereale, România și-a păstrat poziția de lider la porumb, cu 1,9 milioane de tone, reprezentând 58,7% din cantitatea totală livrată de UE peste granițele sale.

Fermierii locali au produs anul trecut 8,2 milioane de tone de porumb cu 6,6 milioane de tone mai puțin decât anul trecut. România cultivăporumb pe suprafețele cele mai mari.

De asemenea, România se află pe poziția a doua la exportul de grâu, cu 4,2 milioane de tine, dintr-un total de 29,9 milioane de tone. Franța, cel mai mare exportator, a avut livrări de 10 milioane de tone. De asemenea, suntem al treilea cel mai mare exportator de orz (1,1 milioane de tone) după Franța ( 3,2 milioane de tone) și Germania ( 1,5 milioane de tone).

România a produs anul trecut 1,6 milioane de tone de orz.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.