Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Guvernul a introdus „lanțul scurt de aprovizionare” la licitații

Guvernul a introdus „lanțul scurt de aprovizionare” la licitații

de L M

În cele din urmă, Guvernul a decis ce să facă în privința „lanțului scurt de aprovizionare”, considerat esențial pentru susținere producției agricole autohtone. Introducerea acestui concept chinuie de mai mult imp autoritățile; parlamentarii chiar au decis că este nevoie de o lege specială pentru definirea acestui concept. Legea a trecut de Senat, iar acum stă la Camera Deputaților. Iar Guvernul a profitat de ocazie a amânat, din nou, înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, care trebuia să-și înceapă activitatea în 2020.

Executivul a aprobat o ordonanță de urgență ce cuprinde un amalgam de măsuri cu scopul declarat de a reduce cheltuielile bugetare. Pe de altă parte, scapă și de criticile privind numărul mari de ordonanțe de urgență pe care ar fi trebuit să le adopte pentru fiecare act normativ modificat.

„Ordonanța de urgență aprobată astăzi introduce lanțul scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivivit noului act normativ, pentru următorii 2 ani, autoritățile contractante care atribuie contracte de achiziție publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, dar respectând anumite condiții. Astfel, ponderea stabilită privind calitatea va fi de 60% din punctajul total și este compusă din: 30% pentru factorul de evaluare „lanțul de aprovizionare” și 30% pentru realizarea unei etape de producție în regiunea de dezvoltare.

„Prin „lanțul de aprovizionare” se înțelege circuitul de aprovizionare care implică un număr de operatori economici implicați în producerea, fabricarea și comercializarea produselor”, precizează comunicatul.

„Este o măsură luată în acord cu fermierii și cu reprezentanții domeniului agricol, în scopul susținerii industriei agroalimentare din România și a asigurării produselor alimentare de calitate și la un cost cât mai accesibil pentru cetățeni”, arată documentul.

Tot prin ordonanța adoptată vineri, Executivul a prorogat termenul înființării Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare pentru  data de 1 ianuarie 2024.

„Adoptarea acestor măsuri este necesară pentru ca România să-și respecte țintele de deficit bugetar pe care și le-a asumat pentru perioada 2023-2024 (respectiv 4,4% din PIB pentru 2023 și 2,9% din PIB pentru 2024) care vor contribui la diminuarea dezechilibrelor macroeconomice – scăderea inflației, implicit a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea cursului valutar. Necesitatea menținerii angajamentului de consolidare fiscală și în perioada următoare reprezintă totodată o condiție pentru absorbția fondurilor europene din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR)”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.