Acasă Focus Agricol Fondul European de Investiții finanțează microîntreprinderile agroindustriale

Fondul European de Investiții finanțează microîntreprinderile agroindustriale

de A

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat un împrumut de 45 milioane lei (9,1 milioane euro) cu Agricover Credit, principalul furnizor de servicii financiare specializate pentru fermieri de pe piața românească. Acordul, susținut de Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), va permite Agricover Credit să ofere sprijin pentru aproximativ 900 de micro-fermieri, stimulând coeziunea, creșterea economică și agricultura durabilă.

Tranzacția va spori capacitatea de creditare a Agricover Credit prin extinderea și completarea bazei sale de finanțare. Agricover Credit IFN oferă fermierilor diverse produse de finanțare și servicii conexe adaptate nevoilor micro-fermierilor, inclusiv sprijin pentru activitățile de zi cu zi, precum și investiții majore, cu impact semnificativ asupra dezvoltării ulterioare a afacerilor lor.

Pe lângă finanțare, angajamentul Agricover față de tinerii fermieri este evidențiat de un program de zece ani numit „Tineri Lideri pentru Agricultură” (TLA). Scopul acestui program, lansat în 2019, este de a forma 1 000 de tineri fermieri sub 35 de ani pentru a fi pregătiți să preia conducerea fermelor familiilor lor.

„Agricultura este una dintre cele mai vechi industrii și unul dintre pilonii fondatori ai societății și economiei noastre. Acest nou acord FEI cu Agricover, cu folosirea resurselor din programul EaSI al UE, va oferi sprijin suplimentar producătorilor agricoli din România și, în special, tinerilor micro-fermieri pentru care împrumutul tradițional poate fi destul de dificil.Combinarea finanțării agriculturii cu principiile de microfinanțare poate avea multiple beneficii pentru comunitățile rurale, creând locuri de muncă și stimulând creșterea, și suntem mândri că ne facem partea”, a declarat Marjut Falkstedt, director general al FEI.

Aceasta este a treia operațiune între Agricover și FEI și a șasea operațiune susținută de Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială în România.

”Acordul financiar de astăzi cu Agricover, susținut de UE, este extrem de important, nu numai pentru că va oferi finanțare atât de necesară micilor fermieri din România care doresc să-și dezvolte afacerea, ci și datorită programului de mentorat care este oferit alături de acesta. Acest lucru ar putea schimba datele situației pentru mii de micro-fermieri, dându-le puterea să obțină finanțare și cunoștințele necesare pentru a prospera”, spune Nicolas Schmit, Comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

Instrumentul finanțat de EaSI face parte din Programul UE de ocupare a forței de muncă și inovare socială (EaSI). Cu o valoare totală de 200 milioane euro – inclusiv contribuții din partea UE, FEI și BEI –, fondul urmărește creșterea capacității de creditare a intermediarilor financiari eligibili care operează în domeniul microfinanțării și finanțării întreprinderilor sociale.

„Parteneriatul dintre Agricover Credit și Fondul European de Investiții în cadrul programului EaSI al UE este un pas semnificativ către sprijinirea creșterii și dezvoltării micro-fermierilor din România cu produsele noastre de finanțare personalizate, pentru ca aceștia să poată conduce cu succes afacerile familiale și să contribuie la adoptarea unor practici agricole durabile. Suntem mândri să continuăm parteneriatul nostru strategic cu FEI și să contribuim la creșterea sectorului agricol din România”, declară Serhan Hacisuleyman, director general al Agricover Credit IFN.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Aceasta finanțează investiții solide care contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE. BEI lucrează în România din 1991, canalizând finanțări de peste 17 miliarde euro pentru proiecte care promovează dezvoltarea economică și financiară a țării.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul BEI. De la înființarea sa, FEI a oferit finanțare în valoare de 2,3 miliarde euro prin 109 contracte în România.Se preconizează că aceste investiții vor genera finanțare de aproximativ 6,2 miliarde euro, iar până acum au susținut peste 374.000 de locuri de muncă. FEI sprijină IMM-urile europene prin îmbunătățirea accesului acestora la finanțare printr-o gamă largă de intermediari financiari selectați.FEI concepe, promovează și implementează instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și îndatorare care vizează IMM-urile.În acest rol, FEI promovează obiectivele UE care sprijină spiritul antreprenorial, creșterea, inovarea, cercetarea și dezvoltarea, tranzițiile ecologice și digitale și ocuparea forței de muncă.

Agricover este parte din Agricover Holding, un grup de companii cu cele mai bune performanțe din sectorul agroindustrial european. Cu peste 20 de ani de experiență în industrie și o abordare antreprenorială a dezvoltării afacerilor, Agricover este un generator de soluții inovatoare care transformă afacerile și viața fermierilor pe termen lung. Agricover Holding include liniile de activitate Agricover Distribution, specializată în distribuția de inputuri agricole; Agricover Credit, instituție financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor; și Agricover Technology, prin care fermierii au acces la cele mai recente inovații în agricultura digitală globală.Prin parteneriatele sale strategice, Agricover sprijină dezvoltarea de programe educaționale și de mentorat dedicate tinerilor fermieri (Tineri Lideri pentru Agricultură – TLA), precum și programe care încurajează adoptarea agriculturii digitale (Antreprenor 4.0).

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.