Acasă Focus Agricol Daea se așteaptă la și mai multe cereale din Ucraina

Daea se așteaptă la și mai multe cereale din Ucraina

de A

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a întâlnit vineri cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski. Oficialul se așteaptă să apară în România o cantitate mai mare de cereale din Ucraina. De asemenea, mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează România vor fi sigilate la intrarea în ţară, chiar dacă acestea poartă deja un sigiliu, pentru a putea fi urmărite prin sistem şi confirmate la destinaţie.

România și celelalte state membre vecine Ucrainei așteaptă decizia Comisie Europene cu privire la suplimentarea listei cu produse agricole ucrainene ce urmează a fi interzice la import în statele membre vecine Ucrainei, până în data de 5 iunie 2023. Aceasta în contextul în care pe lista Comisiei se află patru produse – grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță. Cele cinci state membre vor primi, conform propunerii Comisiei, și 100 de milioane de euro din rezerva de urgență a PAC, sumă cu care statele membre au fost de acord.

Ministrul Agriculturii a mai atras atenția și asupra situației cu care se confruntă România, având în vedere că statele vecine au interzis importurile din Ucraina.

„În condiţiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aştept şi ne aşteptăm ca să apară în România din dorinţa de a prelua produsele din Ucraina o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situaţie mai dificilă pentru ţară, în condiţiile în care ceilalţi şi-au închis graniţele. Semnalul pe care l-a avut Slovacia cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu a unei depăşiri a pesticidelor a fost un semnal de alertă pe care trebuie să îl procesăm ca atare. Astfel, în privinţa importului, am luat următoarele măsuri pe care le-am comunicat, iar Mikola le-a apreciat ca fiind normale, corecte, în consonanţă atenţie cu legislaţia europeană şi nu altfel, şi anume: să prelevăm probe în vamă. Aici sunt două aspecte: sunt birouri vamale în ţară şi acolo şi la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului în aşa fel încât să facem două lucruri bune: să nu aglomerăm intrările în graniţă, dar să ne şi asigurăm că produsul respectiv este în regulă, până acum am procedat la determinarea sau la prelevarea de probe la destinaţia produsului. De data aceasta am considerat că este corect aşa. Aceasta este măsura pe care am luat-o privind produsele care se importă. Atunci când comisia va hotărî să se oprească importul, lucrurile acestea se subînţeleg că vor dispărea, întrucât nu mai este cazul la produsele respective. Evident că sunt o serie întreagă de produse care intră, vom vedea decizia şi aşteptăm”, a explicat Petre Daea .

„Semnalul Slovaciei cu privire la o cantitate de 1.500 de tone de grâu pentru care s-au depistat depășiri ale nivelului de pesticide este  un semnal de alertă pe care trebuie să îl procesăm ca atare”, a mai transmis Daea care l-a informat pe omologul său despre măsurile luate în România.

De ieri, România face controale  și prelevează probe din mărfurile ucrainene la vamă, la birourile din țară și frontieră „pentru nevoia de păstrare a fluidizării traficului și pentru a ne asigura că produsul este în regulă”. Până acum probele se prelevau la destinația produsului.

În plus, tranzitul este monitorizat prin aplicaea de sigilii pe mijlocul de transport, indiferent care este acesta și indiferent dacă există deja și alte sigilii.  Transporturile sunt urmărite prin sisteme GPS și confirmate la destinație că au sigiliul intact.

Nu în ultimul rând, ministrul român va comunica săptămânal cu omologul său ucrainean despre  catitățile de produse ieșite în tranzit din Ucraina.

„Am convenit să așteptăm decizia Comisiei Europene. Noi, cei cinci miniștri, am transmis o scrisoare comisarului responsabil cu politica comercială și comisarului pe probleme de agricultură solicitând în plus completarea listei cu alte produse de interes, comisarii spunând că vor analiza această solicitare. Însă, condiția esențială a fost ca cele patru state ( Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia – n.red.) să renunțe imediat la deciziile unilaterale luate ( de interzicere a importurilor de cereae din Ucraina n.red)”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Săptămâna viitoare, omologul ucrainean va veni din nou în România pentru o nouă rundă de discuţii pe acest subiect, a mai spus ministrul Agriculturii, care şi-a încheiat discursul cu o serie de mulţumiri şi urări de bun venit ministrului Mikola Solski.

„Şi săptămâna viitoare ne vom întâlni, vine Mikola tot aici. Eu îi mulţumesc şi vreau să apreciez dialogul de astăzi. Mikola, ai păşit pragul la prieteni prin privirile umezite de lacrimile durerii, ceea ce ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniştit şi sigur un drum al colaborării, nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre. Acestea au fost elementele convenite împreună şi pe care am considerat să vi le transmit. Mikola a fost de acord să participe la această conferinţă de presă. Abia te-ai obişnuit, Mikola, data viitoare vom avea tot atât de multă presă, dacă nu şi mai multă. Dorinţa de a cunoaşte a presei este nelimitată, interpretarea este diferită, însă să rămână abordarea noastră comună, asta contează. Îţi mulţumesc Nicola, bine ai venit în România şi abia aştept să ne revedem. Eu plec la Bruxelles şi îţi comunic ce-am decis acolo şi vom fi tot timpul alături în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Nu-i uşor. Unii fug la greu, alţii rămân. E bine că nu fug toţi”, i-a transmis Petre Daea omologului său.

La rândul său, Mikola Solski a mulţumit ministrului pentru ” dialogul sincer şi constructiv” , iar poporului român pentru „susţinerea sinceră” pe care a simţit-o în ultimii doi ani.

„Situaţia în care ne aflăm acum necesită nişte hotărâri foarte rapide. Noi înţelegem că aceste hotărâri trebuie să fie confortabile pentru fermierii români şi pentru toată societatea românească. Săptămâna viitoare aşteptăm hotărârea Comisiei Europene şi cum deja a menţionat domnul ministru, noi vom avea încă o întâlnire. Şi mulţumesc sincer domnului ministru pentru înţelegere şi pentru răbdare. Este clar că nici noi, nici voi, nu am fost iniţiatorii acestei situaţii, pe care a provocat-o doar agresiunea Rusiei, dar noi trebuie să ajungem la o hotărâre. Încă o dată mulţumesc domnului ministru şi tuturor le mulţumesc pentru posibilitatea de a avea o discuţie în continuare şi de a găsi o soluţie”, a concluzionat ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.