Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Protestul agricultorilor pentru „demnitate și respect”

Protestul agricultorilor pentru „demnitate și respect”

de L M

Mii de agricultori au protestat, vineri, în toată țara, nemulțumiți de modul în care Comisia Europeană a prețuit efortul lor pentru ca grânele ucrainene să poată fi exportate. De fapt, au considerat că nu au fost tratați cu „demnitare și respect”, de aceea au ajuns să protesteze chiar în fața Reprezentanței Comisiei Europene la București. În țară, cel mai vizate au fost vămile, la Giurgiu unindu-se cu bulgarii, iar la Vama Siret, cu Ucraina, au avut parte de blocaje din partea tirurilor ucrainene. Cel mai „puternic” protest a fost la Târgu Mureș, unde fermierii s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Cel mai mare protest al agricultorilor din ultimii 7 ani a reușit să atragă atenția autorităților române, care au început să anunțe măsuri de protecție a fermierilor români în contrapartidă cu facilitățile acordate exportului de cereale ucrainene. Acum, „mingea” este în curtea Comisiei Europene, care a decis chiar și prelungirea acestor facilități, în condițiile în care nivelul compensațiilor acordate până acum sunt total insuficiente.

„Cauza pentru care ne aflăm noi aici este nepăsarea, neglijența și lipsa de interes a Comisiei Europene față de acest subiect extrem de tragic pentru noi”, a declarat Alina Crețu, directorul executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România(APPR), vineri, la protestul fermierilor organizat în București, în fața Reprezentanție Comisiei Europene la București. Oficialul Forumului a ținut să atragă atenția că toate problemele cu care se confruntă fermierii români ca urmare a facilităților acordate importurilor de cereale ucrainene erau cunoscute de Comisia Europeană încă din luna mai 2022, de când Forumul APPR, alături de alte organizații de profil din țările de graniță cu Ucraina, tot fac informări către Comisie.

„Comisia Europeană a știut și nu a comandat niciun studiu de impact, nu ne-a ajutat în niciun demers de trasabilitate foarte clară și separarea fluxurilor de transport până în Portul Constanța. În felul acesta ne-am trezit cu magaziile pline, în vară cu impozibilitatea fermierilor noștri de a-și duce recolta din câmp în silozuri, pentru că toate camioanele erau în Ucraina”, a spus Alina Crețu.

„Aș vrea să se înțeleagă foarte clar că nu protestăm împotriva Ucrainei. Dimpotrivă. Îi înțelegem pe colegii noștri fermieri ucraineni că trec printr-o perioadă foarte grea. Este normal ca ei să-și dorească să scape de marfă. Și pentru ei urmează o nouă recoltă, dar asta nu înseamnă ca, la nivel european, să nu luăm măsuri foarte clare de ajutor, de sprijin a fermierilor europeni”, a ținut să puncteze oficialul Forumul APPR.

„Noi protestăm pentru o reglementară foarte strictă a fluxurilor de transport a cerealelor din Ucraina către punctele vamale din România, în special Portul Constanța. Probema este că intră cereale prin diferite vămi și nu mai ajung cert ca marfă de export. O mare parte a cerealelor fac concurență produselor locale, care sunt produse la standarde europene, cu costuri mult mai mari și cu reguli mult mai stricte impuse tot de Comisia Europeană. Acest lucru ne duce la faliment”, a atras atenția Alina Crețu.

Potrivit acesteia, „anunțul privind nivelul compensațiilor a fost punctul care a declanșat furia agricultorilor români. Atunci ne-am dat seama că CE nu a înțeles absolut deloc cât de grav este ceea ce se întâmplă azi în România. Nu de sumele acestea avem nevoie; avem nevoie ca CE să înțeleagă că așa nu mai putem continua”, a completat directorul executiv al Forumului APPR.

De altfel, ținta protestului agricultorilor a fost clară: „Alo, Comisia, aici România. Tratați-ne cu respect!”

Protestatarii au mai depus un memoriu la Reprezentanța Comisiei Europene la București cu solicitările lor, deși ar fi vrut ca documentul să fie predat personal șefului Reprezentanței.

Proteste și proteste

Protestul de la București a fost unul foarte pașnic și bine organizat. Aproape 300 de participanți, după estimările organizatorilor, au respectat cu strictețe limitele manifestării. În țară, protestele au fost mult mai zgomotoase, poate și pentru că au avut voie să vină și cu utilaje.

Vămile au fost cele mai vizate. La Giurgiu, fermierii bulgari au fraternizat cu cei români. De altfel, între cele două părți a existat un protocol de protest comun, cu date de manifestare bine definite.

Vama Siret a prezentat cel mai mare interes, pentru că, pe acolo, intră cele mai multe cereale ucrainene. În zori de zi, vama era plină de camioane ucrainene, așa că protestatarii au trebuit să mergaă cu tractoarele pe câmp.

Interesant este faptul că, la Târgu Mureș, a fost cel mai „zgomotos” protest. Fermierii și jandarmii s-au îmbrâncit, ultimii încercât să oprească înaintarea tranctoarelor.

Protestul a fost organizat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formate din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,Pro Agro”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – ,,Forumul APPR”.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.