Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Importurile de cereale ucrainene au dus la demisia ministrului polonez al Agriculturii

Importurile de cereale ucrainene au dus la demisia ministrului polonez al Agriculturii

de L M

Impactul importurilor de cereale ucrainene, dar, mai ales, deciziile Comisiei Europene față de acestea, au supărat fermierii polonezi. Consecința a fost că ministrul polonez al Agriculturii a demisionat, chiar dacă fermierii din această țară au primit cea mai mare parte a compensațiilor stabilite de Comisia Europeană. „Răzvrătirea” polonezilor este binecunoscută, aceștia derulând acțiuni de protest de mai multă vreme. De aceea, chiar și președintele Ucrainei așteaptă pachetul de măsuri care să-i potolească pe polonezi. La noi, abia pe 7 aprilie s-a stabilit să fie proteste ale agricultorilor față de deciziile Comisiei Europene. Iar ministrul Daea se consideră nevinovat de situație.

Ministrul agriculturii polonez, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri pe fondul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Kowalczyk a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât să prelungească scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024.

Fermierii polonezi cereau introducerea de tarife. „Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii”, a declarat Kowalczk.

Blocajele logistice au făcut ca mari cantităţi de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, să rămână în ţări central-europene, lovind în preţurile şi vânzările agricultorilor locali, şi dând mari bătăi de cap în Polonia partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) în acest an electoral.

Zelenski așteaptă măsuri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

„Am găsit o soluţie, cred că în zilele şi săptămânile următoare vom rezolva definitiv toate chestiunile şi că nu vor mai exista niciun fel de întrebări, niciun fel de complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi cum sunt Polonia şi Ucraina”, a declarat Zelenski presei la Varşovia, unde se află într-o vizită oficială şi unde s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.