Acasă Focus Agricol România avea la finele anului trecut doar 3,4 milioane de porci

România avea la finele anului trecut doar 3,4 milioane de porci

de A
România avea la finele anului trecut doar 3,4 milioane de porci, cel mai mic număr din 2013 încoace. Numai în ultimii 2 ani, efectivele au scăzut cu câte 5%. Trendul se vede în cantitățile de carne puse pe piață, dar și asupra prețurilor care au crescut cu peste 21% față de perioada similară a anului trecut.
România, o țară cu tradiție în creșterea porcilor, raportează o scădere constantă a numărului de efective, astfel că, la finalul anului trecut, mai erau doar 3,4 milioane de capete, cu 5,8% mai puține decât cu un an în urmă, arată ultimele date provizorii ale Eurostat.

Este cel mai mic nivel din 2013 încoace, în condițiile în care în urmă cu nouă ani în România erau peste 5,1 milioane de porci. Numai în 2017 când a apărut  primul focar de pestă porcină în România, numărul efectivelor s-a diminuat cu 6,4% față de 4,4% cu cât au scăzut efectivele în 2016 față de 2015. Practic, din 2017 și până în 2022 numprul de efective s-a diminuat cu aproximativ 1 milion de capete.

Trendul pe care s-a înscris efectivul de animale se reflectă și în cantitatea de marfă din piață, astfel că România este a doua țară din UE în ceea ce privește scăderea cantității abatorizate.

La nivelul UE,  în noiembrie/decembrie 2022, existau 134 de milioane de porci cu 5% mai puțini față de 2021.  Peste jumătate din scăderea efectivelor din UE se datorează situației din Germania, al doilea cel mai mare producător al UE,  și Danemarca, al patrulea producător al UE,  care au pierdut 10% (2,4 milioane de capete)  și respectiv 12% din efective (1,6 milioane de capete)

Mai exact, scăderea din  Germania a fost egală cu 33% din reducerea totală din UE în timp ce scăderea înregistrată de Danemarca a fost egală cu 22% din reducerea totală din UE. Bulgaria și Malta (ambele -26%) au înregistrat cele mai mari scăderi relative.

Toți membrii UE cu mai mult de trei milioane de porci au raportat scăderi. Au fost și două excepții: Italia (+330 mii de capete, +4% față de 2021) și Suedia (+50 mii de capete, +3%).

În ultimul deceniu, efectivele de animale au scăzut pentru toate speciile. Populația de caprine a înregistrat cea mai accentuată scădere în această perioadă (-9 puncte de indice în 2022 față de 2012). Până în 2020, populația de porci a fost o excepție de la această tendință. Însă de atunci s-au raportat  scăderi remarcabile în fiecare dintre ultimii doi ani.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.