Acasă Focus Agricol Posibilă înțelegere pe piața untului, uleiului și zahărului

Posibilă înțelegere pe piața untului, uleiului și zahărului

de L M

Consiliul Concurenței a luat în vizor comerțul cu zahăr, ulei și unt, din cauza prețurilor pe care le suspectează că au prețuri prea mari. Consiliul suspectează că 13 producători s-au înțeles între ei cu privire la prețul cu care se comercializează aceste produse. Până acum, Consiliul Concurenței nu a dat greș cu investigațiile sale.

Consiliul Concurenței a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr, se arată într-un comunicat de presă al autorității de concurență.

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Astfel, în cadrul celor trei investigații s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA, dar și de pe piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus). În ceea ce privește piața fabricării și comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

„Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, precizează comunicatul.

„Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”, completează comunicatul.

Investigația Consiliului Concurenței vine în contextul în care prețul alimentelor, în România, au cunoscut majorări semnificative, care, pe lângă prețurile la energie, au condus o rată a inflației, în 2022, de 16,4%, cea mai mare din ultimii 20 de ani.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.