Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Fermierii români și bulgari trec la proteste comune

Fermierii români și bulgari trec la proteste comune

de L M

Problema compensațiilor pe care fermierii ar trebui să le primească pentru pierderile de venit din cauza afluxului de cereale ucrainene se acutizează și se internaționalizează. Românii și bulgarii au pus la cale proteste comune prin care să atragă atenția acestui fapt. Nivelul compensațiilor anunțate de Comisia Europeană au reuțit să nemulțumească pe toată lumea. România ar urma să primească 10 milioane de euro, iar Bulgaria 16 milioane de euro. În cele din urmă, șefa CE a anunțat că se vor face noi analize, ca să mai tempereze protestul fermierilor.

Asociația Națională a Producătorilor de Cereale (NGPA) din Bulgaria și Forumul Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) au pus la cale proteste coordonate pentru a atrage atenția nivelului scozut al compensațiilor pe care Comisia Europeană ar urma să le acorde fermierilor din cele două state membre pentru peirderile de venit generate de afluxul de cereale ucrainene.

Astfel, în Bulgaria, vor fi proteste ale agricultorilor pe 29, 30 și 31 martie la punctele de frontieră cu România din orașele Vidin, Ruse, Silistra și Kardam. În România, pe 7 aprilie vor fi proteste la diferite puncte de frontieră, în Portul Constanța și la București.

Protestele fermierilor au fost determinate de „deteriorarea semnificativă a competitivității producătorilor agricoli bulgari și români, ca urmare a liberalizării comerțului cu bunuri agricole cu Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al FAPPR. În prezent, se înregistrează „o situație problematică în sectorul agricol. Fermierii se confruntă cu amenințarea reală a falimentului în masă, cu incapacitatea să plătească chirii și datorii semnificative între companii”, precizează comunicatul.

Se constată și o „lipsă a activității obișnuite de piață din partea comercianților pentru achiziționarea de cereale și plante oleaginoase bulgare și românești”, arată documentul, care precizează că prețurile de piață din ultimele luni ale tuturor cerealelor și semințelor oleaginoase cultivate în masă nu acoperă costurile suportate pentru producerea lor, iar depozitele producătorilor de cereale snt pline de produse agricole cu aproape două luni înainte de recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul intensiv de cereale și oleaginoase din Ucraina și a imposibilității de a realiza producția de cereale și oleaginoase din Bulgaria și România. La acestea se adaugă și bugetul extrem de redus al măsurii de sprijin de urgență elaborate pentru sectoarele cerealelor și oleaginoaselor din Bulgaria, Polonia și România, „care nu va acoperi nici măcar parțial pierderile agricultorilor”, susține comunicatul.

Cele două organizații ale agricultorilor „au convenit să demareze acțiuni eficiente de protest cu o singură cerere: în ceea ce privește Bulgaria și România, nu se prelungește efectul Regulamentului 2022/870 privind importul scutit de taxe vamale a mărfurilor de origine agricolă din Ucraina”, pentru că „suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre apropiate de Ucraina”.

„În ceea ce privește situația critică de pe piețele noastre de cereale, reprezentanții organizațiilor agricole din Bulgaria și România solicită insistent Comisiei Europene să ia măsurile necesare pentru a exclude cele două țări afectate din Propunerea de Regulament privind liberalizarea temporară a schimburilor comerciale care completează concesiile comerciale aplicabile produselor ucrainene în cadrul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.