Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari „Ultimatumul fermierilor Forumului APPR”. Protest pe 7 aprilie

„Ultimatumul fermierilor Forumului APPR”. Protest pe 7 aprilie

de L M

După ani în care au stat „cuminți”, agricultorii se pregătesc de proteste la nivel național, pentru data de 7 aprilie, anunță Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR). Fermierii reuniți în această asociație s-au declarați lezați de „atitudinea sfidătoare” a autorităților de la Bruxelles, care au decis compensații ridicol de mici pentru pierderile de venit generate de facilitățile acordate pentru valorificarea cerealelor ucrainene. Forumul APPR vine și cu o listă de măsuri care să protejeze fermierii români, în cazul în care Comisia Europeană nu revizuiește nivelul compensațiilor. Până atunci, Forumul așteaptă ca, la protestul lor, să se alăture și alte organizații de profil.

„Ca urmare a lipsei de reacție a autorităților naționale și europene la notificările transmise, a sumelor compensatorii derizorii alocate fermierilor români și a lipsei oricăror perspective de stabilitate a pieței de cereale din România, (…) membrii Forumului APPR transmit lista măsurilor urgente și solicită autorităților să le întreprindă pentru protejarea fermierilor români”, se arată într-un comunicat de presă al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR). De altfel, fermierii au condamnat „atitudinea relaxată pe care o afișează decidenții europeni, atitudine pe care o considerăm sfidătoare la adresa eforturilor pe care fermierii noștri le-au depus pentru a face față concurenței neloiale acerbe provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană”.

Lista cu măsurile propuse de Forumul APPR este scurtă, dar concisă. Prima se referă separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei. Apoi, este nevoie de asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole. Acestea ar trebui completate de „urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate in primăvara anului 2022”, precizează comunicatul.

„Aceste solicitări sunt imperios necesare pentru evitarea unui colaps al agriculturii românești. În situația în care nu vom avea o reacție imediată și o implicare directă a autorităților în vederea implementării acestor măsuri, membrii Forumului APPR vor organiza un protest la nivel național în data de 7 aprilie 2023”, punctează comunicatul.

„Pe această cale, lansăm un apel la reacție pentru celelalte organizații și asociații de fermieri, precum și  pentru oricare fermier din Romania, să se alăture protestului , în cazul în care cerințele exprimate mai sus rămân fără răspuns”, anunță documentul.

România ar urma să primească doar 10 milioane de euro, drept compensații pentru pierderile înregistrate de fermieri pentru facilitățile acordate în vederea valorificării cerealelor ucrainene. Fermierii români s-au plâns că au pierdut 200 milioane de euro; au rămas cu cerealele nevândute, prețul a fost mai mic, pentru că piața a fost inundată de marfă ucraineană, iar serviciile de au nevoie au crescut, având în vedere că mare parte a efortului de transport a fost direcționat către cerealele din Ucraina.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.