Acasă MediuDezvoltare Durabila Se fură la miere

Se fură la miere

de L M

Aproape jumătate din mierea verificată de Comisia Europeană este falsificată, este concluzia la care a ajuns forul european în urma verificărilor făcute în 16 state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția, în cadrul acțiuni numite „Din stupi”. Rata de falsificare este mult mai mare față de ultima analiză, făcută în perioada 2015-2017. În problemă, a intervenit și Oficiul European de Luptă Antifraudă. Scopul verificărilor este de a elimina de pe piață operatorii care pun pe piață miere contrafăcută.

Comisia Europeană a publicat, astăzi, rezultatele acțiunii coordonate la nivelul Uniunii Europene „Din stupi” privind mierea contaminată cu zaharuri, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Au fost prelevate probe din Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irelanda, Italia, Lituania, Polonia, Romțnia, Spania și Suedia, alături de Norvegia și Elveția. În perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, au fost colectate mostre de miere la frontiere. Verificările au vizat colectarea de elemente de trasabilitate și informații despre operatorii suspectați. În cele din urmă, „au fost efectuate investigații la locurile de import, procesare, amestecare și ambalare a loturilor importate suspecte de către țările participante, cu sprijinul anchetatorilor Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)”, precizază comunicatul.

„Aceste investigații au urmărit să pună capăt operatorilor care introduc în mod voluntar miere contaminată pe piața UE și să îi sancționeze în consecință, dacă este necesar. Din cele 320 de probe prelevate la frontierele UE și analizate de Centrul Comun de Cercetare (JRC), 147 (46%) au fost suspectate de neconforme”, atrage atnția documentul. Potrivit acestuia, „rata de suspiciune a fost considerabil mai mare în comparație cu un plan de control coordonat anterior la nivelul UE, realizat în 2015-2017, în care 14 % dintre probele analizate nu au respectat criteriile de referință stabilite pentru a evalua autenticitatea mierii”. Pentru discrepanța dintre rezultatele celor două verificări ar putea exista o explicație: acum s-au folosit metode cu capacitate de detectare îmbunătățită.

Cel mai mare număr absolut de loturi suspecte provine din China (66 din 89), deși mierea originară din Turcia (14 din 15) a avut cea mai mare proporție relativă de probe suspecte. Mierea importată din Regatul Unit a avut o rată de suspiciune și mai mare (10 din 10). Cu toate acestea, informațiile disponibile despre trasabilitate sugerează că acest lucru ar putea fi rezultatul mierii produse în alte țări și prelucrată în continuare în Regatul Unit înainte de reexportul acesteia în UE.

Verificările făcute au scos la iveală că, din totalul de 123 de exportatori care au fost supuși controalelor, la 70 dintre aceștia (57%) s-au înregistrat loturi de miere suspectate a fi alterate cu zaharuri externe. „Pe de altă parte, au fost vizați 95 de importatori. Exercițiul a arătat că două treimi dintre aceștia (63 importatori) au fost implicați în importul a cel puțin un transport suspect, ajungând până la 100% din neconformitate pentru un număr dintre ei. Alți 44 de operatori au fost anchetați până în prezent, dintre care 9 au fost sancționați”, arată comunicatul.

Pe baza acestor rezultate, Comisia a solicitat deja operatorilor un plan de acțiune imediat pentru a remedia situația care dăunează intereselor consumatorilor (periclitează încrederea consumatorilor), subminează lanțurile valorice alimentare, creează concurență neloială pentru producătorii și operatorii din UE. și pune în pericol credibilitatea sistemelor de control al alimentelor.

„Directiva UE privind mierea, aflată în prezent în curs de revizuire, va permite, de asemenea, includerea unor dispoziții care să protejeze și mai bine interesele consumatorilor și ale producătorilor cinstiți prin obligarea unei etichete detaliate a originii geografice a mierii. De asemenea, Comisia a invitat autoritățile naționale să sporească controalele oficiale în sector pentru a descuraja practicile frauduloase și a sancționa autorii fraudelor”, precizează comunicatul.

Mierea conține în mod natural zaharuri și, conform legislației UE, trebuie să rămână pură, ceea ce înseamnă că nu poate avea ingrediente adăugate. Falsificarea apare atunci când ingrediente precum apa sau siropurile de zahăr ieftine sunt adăugate artificial pentru a crește volumul de miere.

Deși riscul pentru sănătatea umană este considerat scăzut, astfel de practici fraudează consumatorii și pun în pericol producătorii onești, deoarece se confruntă cu concurența neloială din partea operatorilor care pot reduce prețurile datorită ingredientelor ilicite și ieftine. De exemplu: valoarea unitară medie a UE pentru mierea importată a fost de 2,32 euro/kg în 2021, în timp ce siropurile de zahăr obținute din orez erau în jur de 0,40 – 0,60 euro/kg.

„În fața unor astfel de alternative mai ieftine, a concurenței neloiale și a dumpingului din partea concurenților lor, apicultorii profesioniști din UE primesc stimulente negative pentru a-și menține activitățile de apicultura, ceea ce, la rândul său, are un impact negativ asupra cantităților de miere produse în UE și, prin urmare, asupra agriculturii, biodiversității și ecosistemelor”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.