Acasă Focus Agricol Producția de grâu a României ar putea ajunge la 9,7 milioane tone

Producția de grâu a României ar putea ajunge la 9,7 milioane tone

de A
Prima prognoză a Comisiei Europene pentru acest an indică producții peste medie la culturile de grâu, triticale, rapiță și orez ale României. La grâu sunt estimate randamente de peste 4,6 kilograme la hectar. Există însă pericolul secetei.

Există însă nevoie de ploaie pentru ca prognozele să se mențină.  În  sud-estul țării, de-a lungul granițelor cu Bulgaria, Ucraina și Moldova, au fost condiții de secetă, precipitațiile fiind cu până la 50% sub medie.

„Prima jumătate a lunii martie a fost semnificativ mai uscată decât în mod obișnuit în toate regiunile, mai ales în jumătatea estică a țării. Prin urmare, este nevoie de precipitații pentru a evita reducerea în continuare a umidității solului, în special în sud-est, unde, de asemenea, rezervele de apă pentru irigații în timpul primăverii sunt în prezent scăzute. Previziunile noastre actuale privind producția se bazează pe tendințele istorice”, se arată în ultimul raport al Comisiei.

producția de grâu a României ar putea ajunge în acest an la aproximativ 9,7 milioane de tone, având în vedere randamentul prognozat de 4,61 de tone la hectar și suprafața de 2,1 milioane de hectare cât s-a cultivat anul trecut.  În 2022, fermierii au obținut în medie doar 4,18 tone la hectar, cu 11% mai puțin față de prognoza actuală, în timp ce media ultimilor cinci ani este de 4,3 tone la hectar (minus 7% față de 2023).

Per total, în 2022, România a avut o recoltă de grâu de  9,18 milioane de tone de grâu în 2022, strânsă de pe 2,1 milioane de hectare.

La nivelul UE, randamentul mediu estimat este de 5,77 de tone la hectar, cu 4% peste anul trecut și 3% peste media ultimilor cinci ani. Cele mai mari randamente sunt în Olanda (9,06 tone la hectar) și Belgia (8,84 de tone la hectar), iar cele mai mari creșteri față de anul trecut se vor înregistra în Ungaria (plus 26%) și Estonia (plus 25%).

La triticale, producțiile ar putea crește, de asmenea, cu 7% față de media anului trecut, până la 4 tone hectarul. Media europeană a fost calculată la 4,38 de tone la hectar, cu 1% sub nivelul din 2022.

La rapiță, randamentul mediu al acestui an ar putea ajunge la 2,78 de tone la hectar, cu 15% peste nivelul de anul trecut și cu 11% peste media ultimilor cinci ani. Fermierii români ar putea obține printre cele mai mari creșteri de producție față de anul trecut din UE, în contextul în care media europeană ar putea scădea cu un procent, până la 3,29 de tone la hectar. În Ungaria se estimează creșteri de 44%, în Letonia de 42% și în Bulgaria de 22%.

Orezul ar putea avea anul acesta randamente medii de 2,87 de tone la hectar, cu 12% peste anul trecut și cu 6% mai mult decât a fost media ultimilor cinci ani. Am putea avea a treia cea mai mare creștere din UE, după state precum Letonia (plus 16%) sau Estonia și Franța (15%).

În UE, randamentul mediu este de 4,2 tone le hactar, cu 2% sub pragul mediu din 2021.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.