Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Motreanu: Ministerul Agriculturii vinovat de compensațiile mici primite de fermierii români

Motreanu: Ministerul Agriculturii vinovat de compensațiile mici primite de fermierii români

de L M

Se pare că România va beneficia de cele mai mici compensații pentru pierderile generate de ajutorul dat fermierilor ucraineni pentru valorificarea cerealelor lor. Eurodeputatul Dan Motreanu acuză Ministerul român al Agriculturii de această situație, pentru că a negociat prost, dar și pentru că a prezentat documente care au pus fermierii noștri în dezavantaj. Cinci state vecine Ucrainei, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să aloce despăgubiri pentru că piețele lor au fost invadate de cereale ucrainene, fapt ce a determinat scăderea prețului, dar și reducerea cererii pentru cerealele autohtone.

Din primele informații, țara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro, a anunțat parlamentarul european Dan Motreanu.

„Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina”, a declarat Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

„Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina”, a punctat eurodeputatul.

Potrivit acestuia, „vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români”. „Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate.  Chiar zilele acestea, am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  la întâlnirea de la grupul PPE”, spune Dan Motreanu.

De altfel, europarlamentarul a ținut să mai atragă atenția încă o dată asupra importanței implicării Ministerului Agriculturii în demersurile preconizate. „Susținerea politică pentru țara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuții care revin Ministerului Agriculturii”, a precizat Dan Motreanu.

Fermierii din țările de graniță cu Ucraina au solicitat acordarea de compensații din partea Comisiei Europene pentru că au înregistrat pierderi de venit din cauza măsurilor luate chiar de CE pentru sprijinirea fermierilor ucraineni în vederea valorificării cerealelor lor.

De altfel, Dan Moreanu a arătat contextul care a determinat solicitarea de compensații. În primul rând, cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Apoi, nu există suficiente capacități de stocare în statele membre, iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială.

Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. De de altă parte, fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca.

„România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, se arată în postarea lui Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.