Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Subvenții pierdute din cauza Ministerului Agriculturii

Subvenții pierdute din cauza Ministerului Agriculturii

de L M

Din cauza unui act normativ scris prost, procesatori din industria cerealelor, a uleiurilor și a laptelui sunt pe cale să piardă niște subvenții. Vinovat de situație este Ministerul Agriculturii, fapt recunoscut de toate părțile implicate, inclusiv de minister. Ordonanța de urgență prin care s-a introdus acest sprijin a ajuns în Parlament. Soluția găsită este amendarea actului normativ, dar și renotificarea Comisiei Europene cu privire la aceste modificări. Cum banii sunt „smulși” cu greu de la Ministerul de Finanțe, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a anunțat că „va ruga” colegii de la Comisia de Buget să nu taie banii la rectificare.

Această schemă s-a vrut a fi o compensare parţială a creşterii costurilor suportate de operatorii din industriile vizate pentru aprovizionarea cu materii prime, pentru costurile legate de transportul, depozitarea şi procesarea acestora. „Ținând cont de dificultăţile întâmpinate pe lanţurile de aprovizionare şi costurile ridicate la utilităţi, este necesară susţinerea activităţii operatorilor din industria de procesare a cerealelor, de fabricare a uleiurilor şi grăsimilor, de obţinere a laptelui pentru consum şi a produselor lactate, de producere a preparatelor pentru hrana animalelor, în anul 2022, prin măsuri economice adecvate”, se arată în preambulul OUG. Documentul precizează că aceste majorări de costuri sunt înregistrate în contextul războiului din Ucraina.

Ajutorul de stat constă în granturi, în valoare maximă de 500.000 de euro, fondurile fiind suportate de la bugetul de stat. Suma pusă la dispoziție este de aproape 1 miliard de lei.

Acum, OUG nr. 154/2022 a ajuns în Parlament, spre aprobare. Dezbaterile Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, for decizional în acest caz, au fost extrem de furtunoase, pentru că, așa cum a fost promovat, actul normativ a exclus de la subvenționare cea mai mare parte a agenților economici pentru care s-a elaborat ordonanța. De fapt, nu au putut primi sprijin tocmai procesatorii care au producție integrată. Iar șansele de a mai primi ceva sunt extrem de scăzute, având în vedere că finanțarea se făcea din bugetul 2022, credite de angajament. Deci, efectiv, bani nu au fost niciodată.

Bineînțeles, nu a fost ratată ocazia de a și scoasă în față greșeala făcută de ministerul condus de Petre Daea.

Bani necheltuiți

Cea mai ingrată situație a fost pentru secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii care a trebuit să prezinte o poziție a instituției sale, dar nici să ignore ceea ce se întâmplă. De fapt, secretarul de stat nu a putut prezenta punctul de vedere al Ministerului Agriculturii. `Recunosc că ministerul nu a fost așa de operativ din acest punct de vedere. Trebuie să știți că am avut ceva probleme de a-l obține din direcții și, totodată, domnul Ministru nu l-a semnat încă. Este la mapă”, a declarat Dragoș Telehuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, marți, în cadrul Comisiei pentru Agricultură.

Potrivit acestuia, au fost cheltuiți 229.642.604 de lei, dintr-o alocare totală de 985 milioane de lei. Observațiile sunt mai multe. „Ministerul opinează că nu este oportun să schimbăm această măsură de intervenție, pentru că amendamentele făcute de Comisie și de formă, dar și de fond, extinzând categoriile de beneficiari, termenele și alte aspecte care ar trebui notificate la Comisie”, a spus Telehuz.

Președintele Comisiei pentru Agricultură, Florin Barbu, s-a simțit dator să atragă atenția această schemă de sprijin, de 985 milioane de lei, „a fost aprobată de către Ministerul de Finanțe, care ne semnează foarte greu un act normativ prin care ne alocă asemenea bani. Noi am cheltuit 229 de milioane. Dăm banii înapoi?”, a spus Barbu.

Propunerea acestuia a ca proiectul de lege să fie notificat, transmis către Ministerul Agriculturii. „Vă rugăm să transmiteți și să notificați amendamentele Comisiei pentru Agricultură. După ce vă vine punctul de vedere de la Bruxelles privind renotificarea acestei scheme, vă rugăm să ni-l puneți la dispoziție ca să facem modificările, ca să nu păierdem cei 700 de milioane, să-i dăm către procesatori, care sunt într-un pericol foarte mare acum”, a declarat președintele comisiei.

Atacuri

Pe de altă parte, Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei, nu a putut rata ocazia de a critica dur eșecul legislativ al Ministerului Agriculturii. „Avem o speță care nu a fost tratată cum trebuie, a fost scrisă prost la minister. Domnul Daea (n.r. – ministrul Agriculturii) trebuia să le explice celor care au fost excluși, care au și materia primă și au și procesare, că nu primesc cei până la 500.000 de euro granturi”, a spus Dumitru, care a precizat că există timp pentru îndreptarea situației, având în vedere că termenul de aplicare a schemei este 30 iunie 2023.

Toate partidele au votat proiectul cu modificări. „Rog să se ia legătura cu colegii de la Comisia de Buget. Astfel încât să forțăm un pic, împreună cu colegii noștri de la alte partide, să-l băgăm pe ordinea de zi și în Comisia de Buget-Finanțe, astfel încât să nu pierdem acești bani. Există riscul ca la rectificare, Ministerul de Finanțe, după evaluare, să ia banii și să nu ajungă în industrie, unde procesatorii o duc foarte greu”, a completat Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.