Acasă Focus Agricol Fermieri români, la schimb de experienţă în Israel

Fermieri români, la schimb de experienţă în Israel

de A

Un număr de 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultură mare şi horticole din România au participat, în perioada 28 februarie – 3 martie, la un schimb de experienţă în Israel.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), în parteneriat cu Metzer România şi Hortintegra.

„Au fost prezenţi 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultură mare şi horticole din România, care împreună exploatează o suprafaţă de 22.000 ha, din care irigată este deocamdată o suprafaţă de circa 4.000 ha. În următorii 5 ani, cele 27 de cooperative au în plan acţiuni serioase de creştere sau chiar dublare a acestei suprafeţe”, se arată într-un comunicat al UNCSV.

Pe parcursul schimbului de experienţă au fost organizate vizite la cooperativa agricolă de rang superior Granot, care reuneşte 41 de kibutz-uri, integrată pe orizontal şi vertical, Kanat- parteneriat public-privat pentru gestionarea managementului riscului în agricultură, Fabrica şi grupul Metzer, Institutul de Cercetare Neve Yaar, Institutul Volcani, Banca de gene, 3 ferme, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Israel, Departamentul de Consultanţă şi Extensie Societatea privată Harod – care gestionează apa pentru consum casnic, irigaţii şi creşterea peştelui, Rimon – compania specializată în proiectarea şi implementarea proiectelor ce utilizează apă şi staţia de desalinizare a apei Sorek.

Potrivit comunicatului, principalul scop al acestui schimb de experienţă a fost vizitarea şi înţelegerea sistemului de irigaţii din Israel şi implicit preluarea tehnologiilor şi practicilor descoperite pentru a contribui la obiectivul principal de creştere a suprafeţei irigate în România.

În Israel, 92% din terenul agricol este deţinut de stat şi arendat pe 40-50 de ani fermierilor, cu o suprafaţă de 93% irigată. Cu toate acestea, dacă terenul se află într-o zonă neirigată, fermierul obţine o aprobare de la Guvern, pe care o duce ulterior la instituţia care gestionează apa, urmând ca în câteva zile să aibă infrastructura necesară la capul locului.

În zona vizitată există peste 1.000 de hidranţi complet automatizaţi. De asemenea, se colectează apă în mai multe bazine cuprinse între 250 m3 şi 1,5 milioane m3, la baza munţilor. Aici apa este pompată noaptea de la o adâncime de -70 m sub nivelul mării la 200 m, în 5 trepte de udare, apoi se irigă în timpul zilei în funcţie de nevoi.

Sistemele automatizate au fost create în Israel încă din 1971 de către Motorola pentru a nu-i expune pe fermieri la riscul de a se plimba pe câmp în timpul războiului.

Israelul este numărul 1 în lume în ceea ce priveşte reutilizarea apei, cu un procent de 95%. Aceştia folosesc tehnici de ameliorare moderne, au 5 mega staţii de salinizare construite, deţin singura staţie verticală de filtrare prin presiune din lume, iar infrastructura de irigaţii din Israel tratează toată apa utilizată în consumul rezidenţial şi o refoloseşte în agricultură, acoperind 80% din necesarul pentru irigat. Mai mult, transportă cantităţi de apă şi în Iordania, profitul investindu-l în staţii de energie solară acolo şi cumpără energie ieftină de la ei, se mai precizează în comunicat.

UNCSV este Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal care reuneşte 51 de cooperative şi 867 de fermieri.

Hort Integra este Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Horticol care reuneşte 9 cooperative şi circa 150 de fermieri.

Metzer este singura companie străină care produce linii de picurare si furtun flexibil de tip Layflat în România.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.