Acasă Focus Agricol Un nou fond de investiții alternative în agricultură, autorizat de ASF

Un nou fond de investiții alternative în agricultură, autorizat de ASF

de A
Agricultural Fund, un nou fond de investiții alternative cu capital privat în domeniu agriculturii, administrat de Atlas Asset Management, a fost autorizat de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și înregistrat în Registrul public al ASF în această calitate.
Liviu Arnăutu(foto stânga), președintele Consiliului de Administrație al societății, a explicat, pentru Gândul.ro, ce „a mânat în luptă” conducerea companiei atunci când a creat acest produs investițional și care este bazinul de clienți pe care îl vizează.

Aprobarea solicitării SAI Atlas Asset Management SA de autorizare a Fondului de Investiții Alternative cu capital privat Agricultural Fund și înregistrarea acestuia în Registrul public al ASF în această calitate a fost anunțată în urma ședinței din 15 februarie a Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

SAI Atlas Asset Management SA este autorizată de ASF să administreze fonduri deschise de investiții (FDI), precum și fonduri de investiții alternative (FIA). Liviu Arnăutu, președintele Consiliului de Administrație, care deține 59,74% din totalul capitalului social al societății, a vorbit despre planul de investiții.

Principalul acționar al societății are nouă ani experiență în trezorerii de bănci și de aproximativ 17 ani activează pe piața de capital.

”Scopul în care am autorizat fondul este de a oferi clienților noștri posibilitatea accesării unui sector antreprenorial care nu este la îndemâna tuturor, respectiv sectorul agricol. În sectorul agricol ne propunem să le permitem accesul la randamentele generate prin deținerea terenurilor, exploatarea acestora și a produsului terenului, respectiv mărfurile agricole, produs care automat le va facilita inclusiv gestionarea acestor suprafețe, care la nivel personal pot părea dificile. Cred că, mai mult sau mai puțin, toată lumea are o tangență cu sectorul agricol, experiențele sunt diverse, pornind de la foarte bune la foarte proaste. Noi ne propunem să le aducem calitatea actului managerial, administrativ, să-i ajutăm să aibă randamentul acestor proprietăți obținute în urma unui management modern”, a explicat Liviu Arnăutu.

președintele Consiliului de Administrație al Atlas Asset Management nu recomandă acest fond persoanelor care au un orizont investițional de sub trei ani.

Considerăm că cel puțin trei ani reprezintă o perioadă optimă de deținere, chiar după, pentru că acolo estimăm că procesul de management pe care îl aplicăm va ajunge la maturitate și randamentul oferit clienților automat se va stabiliza în acel moment”, a spus Liviu Arnăutu.

”Credem în sectorul agricol, acesta este al doilea motiv care ne-a mânat în luptă. Credem că sunt foarte multe oportunități, atât în perspectiva „land banking”, respectiv să cumpărăm terenuri și să obținem un venit din aprecierea acestuia prin alinierea, să spun, la standardul european de productivitate, dar în același timp suntem conștienți de marjele obținute în momentul în care se aplică un management profesionist, modern.

Și credem că automat este un produs cu un grad de volatilitate mai scăzut, pentru că sunt niște cash-flow-uri generate dintr-o producție constantă – e adevărat că sunt alte riscuri care trebuiesc acoperite, riscul de secetă, de furt, mai multe, riscuri specifice businessului”, a precizat președintele Consiliului de Administrație al Atlas Asset Management.

În portofoliul SAI Atlas Asset Management SA se află fondurile deschise: FDI Audas Picator, FDI Piscator Equity Plus și FDI Monolith, dar și fondurile de investiții alternative FIA Hermes, FIA Herald, FIA DCP Investitii, FIA Michelangelo și FIA Alchemist.

FDI Audas Piscator, fond deschis cu randament absolut și cu grad ridicat de risc, a avut o creştere de 25,5% anul trecut, fiind cel mai performant fond deschis local în 2022 şi singurul cu un randament peste ritmul inflației de 13,8%, conform datelor oficiale date publicității de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Piața totală a fondurilor din România, conform AAF, constă în activele nete ale celor 240 de fonduri deschise și închise, locale și străine, care au scăzut în luna decembrie 2022 cu 1,3%, până la nivelul de 45,9 miliarde lei (9,3 miliarde euro), iar de la începutul anului au scăzut cu 14,4%; ieșirile nete ale lunii au totalizat 266 milioane lei (54 milioane euro). Defalcat, activele nete ale fondurilor deschise au avut o scădere de 31,2% în 2022.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.