Acasă Focus Agricol România a importat din afara UE peste 77.900 de tone de grâu

România a importat din afara UE peste 77.900 de tone de grâu

de A

Potrivit ultimelor informații ale Comisiei Eropene ce au ca bază transferurile de marfă din vamă de la începutul acestui an calendaristic (2 ianuarie- 5 februarie 2023),  România a cumpărat din afara UE peste 77.900 de tone de grâu, adică de 13,9 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În schimb, exporturile s-au diminuat la aproximativ 327.500 tone, fiind de 2,2 ori mai mici comparativ cu anul trecut.

În plus, dacă ne raportăm la întregul an comercial, care a debutat la 1 iulie 2022, România a ajuns al doilea cel mai mare importator de grâu al UE, după Estonia, cu importuri de peste 700.300 de tone (la importuri de 1,9 milioane de tone în Estonia). Aceasta în condițiile în care în tot anul comercial trecut, importurile României au fost de numai 32.240 de tone, scrie Economica.net.

Principala sursă de grâu a UE a fost anul acesta Ucraina, cu 62,6% din totalul cantității, urmată de Marea Britanie cu 16,1% și Canada cu 4,8%. Cu un an în urmă, Ucraina a asigurat doar 17,6% din importurle blocului comunitar, cel mai mare exportator fiind Rusia care a livrat 19,9% din importurile UE.

„Producătorii agricoli locali sunt într-o situație delicată nu doar din cauza intrărilor de cereale din Ucraina ci și din cauza exporturilor care au scăzut foarte mult datorită pragului extrem  de mic (de preț n.red.) pe care l-a pus Rusia cerealelor livrate pe Marea Neagră. Rusia a câștigat aproape toate licitațiile pe grâu din Marea Neagră în ultimele șase luni. Astfel, producția locală a rămas la producător și este  foarte grav dacă va fi afectat stocul de legătură cu recolta nouă care se anunță a fi una bună”, a explicat în cadrul unei ședinte a Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților Viorel Marin, Președintele ANAMOB, Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România.

De altfel, ultimele date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA arată o discrepanță medie de 16 dolari pe tonă între prețul grâului rusesc din Marea Neagră și cel al UE. Aceasta după ce Rusia a micșorat prețurile cu o medie de 6 euro tona iar UE cu 10 euro/tona.

Rusia are de pus pe piața de export 43,5 milioane de tone, cu 500.000 de tone mai mult decât estimase USDA în ianuarie 2023, țările de destinație fiind în principal Turcia și Egipt.

Din datele Comisiei Europene, în primele 32 de săptămâni ale acestui an comercial, România a importat în total peste 25.600 de tone de făină de grâu, ceea ce reprezintă, din datele ANAMOB, două luni de consum intern. În schimb, exporturile au totalizat doar aproximativ 3.100 de tone.

„În România sunt circa 4.500 de producători de pâine, din care să spunem că 500 cumpără făină ucraineană care vine la preț mic, dar calitativ are multe defecte, după ce grâul lor a stat cel puțin un an de zile în silozuri. Aceste cantități de făină influențează piața. Dacă producătorii de pâine nu mai cumpără făină, morile nu mai cumpără grâu iar fermierii stau cu grâul în siloz”, a explicat și Aurel Popescu, președintele ROMPAN, Patronatul din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.