Acasă Focus Agricol România consideră necesară modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii

România consideră necesară modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii

de A

România consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii comercializată în Uniunea Europeană şi va participa activ în procesul de legiferare, a declarat, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„România, ca prim producător de miere în Uniunea Europeană ce se confruntă cu o serie de greutăţi privind comercializarea acestui produs, consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei, în aşa fel încât piaţa să ofere stabilitate şi transparenţă. De aceea, rugăm Comisia Europeană să demareze procedura de revizuire a legislaţiei privind etichetarea mierii comercializată în UE, pentru a informa corect consumatorii şi a contribui astfel la combaterea practicilor înşelătoare şi dezavantajarea producătorilor europeni de miere, care înregistrează astfel pierderi financiare importante”, a susţinut şeful MADR în intervenţia sa din cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit pe tema etichetării amestecurilor de miere şi revizuirea Directivei Consiliului privind mierea (2001/110/CE).

Revizuirea Directivei miere reprezintă o oportunitate de a îmbunătăţi în mod semnificativ transparenţa pieţei prin furnizarea de informaţii detaliate şi utile cu privire la originea mierii şi de a restabili astfel încrederea consumatorilor.

„În procesul de legiferare, România va participa activ fiind convinsă că răspunde astfel dorinţelor legitime atât ale apicultorilor, cât şi ale consumatorilor”, a mai spus ministrul Agriculturii.

România a solicitat în repetate rânduri, alături de alte state UE, schimbarea legislaţiei de etichetare a mierii prin indicarea precisă a ţării de origine, indiferent dacă aceasta provine din ţări UE sau state terţe, astfel încât consumatorii să fie informaţi în legătură cu provenienţa şi calitatea mierii.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Daea a mai spus că România nu susţine scăderea pragului la 150 UVM şi nici sfera de aplicare în care să fie incluse şi bovinele.

„Din punct de vedere al abordării, ne aliniem următoarelor solicitări: o abordare proporţională, raportată la necesitatea asigurării securităţii alimentare la nivel al UE şi global, menţinerea competitivităţii fermelor într-o abordare diferenţiată a impactului diferitelor tipuri de producţie, evitarea escaladării poverilor administrative şi economice asupra fermierilor a căror rentabilitate economică este deja agravată de provocările actuale şi un interval de timp suficient pentru implementare, având în vedere investiţiile fermierilor pe termen lung. Cu privire la prag, România nu susţine scăderea pragului la 150 UVM şi nici sfera de aplicare în care să fie incluse şi bovinele”, a susţinut ministrul Agriculturii.

Producătorii europeni de carne, inclusiv cei români, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de o modificare a Directivei UE din 2010 privind emisiile industriale (DEI) întrucât vor trebui să ia noi măsuri pentru reducerea emisiilor de metan şi amoniac, iar acest lucru ar duce la creşterea costurilor de producţie.

Conform noilor propuneri, Directiva se va aplica şi în sectorul de creştere a bovinelor, urmând ca multe exploataţii agricole să intre în domeniul de aplicare al directivei, fiind astfel supuse unui regim similar cu al altor instalaţii industriale mari.

Acesta a reiterat că sectorul agricol ar trebui să facă eforturi pentru reducerea emisiilor, însă fără a afecta grav sectorul agroalimentar şi crescătorii de animale.

„Aşa cum reiese şi din documentul de lucru al Preşedinţiei, cu toţii suntem de acord, de principiu, că sectorul agricol ar trebui să facă în continuare eforturi pentru reducerea emisiilor, dar conceperea unei asemenea contribuţii trebuie atent calibrată pentru a nu afecta grav sectorul agro-alimentar şi crescătorii de animale, în special”, a mai spus el.

Ministrul român al Agriculturii a cerut ca orice decizie pentru aspectele agricole din Directiva emisiilor industriale (IED) să fie luată împreună cu miniştrii Agriculturii din statele UE precum şi alocarea de timp suficient dezbaterilor pentru a facilita identificarea de soluţii, precizând că nu consideră fezabil dezideratul Preşedinţiei de a realiza abordarea generală în martie.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.