Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Interzicerea transportului pe distanțe lungi a animale „se întoarce”

Interzicerea transportului pe distanțe lungi a animale „se întoarce”

de L M

Problema transportului pe distanțe lungi a animale s-a „reactivat”, spectrul interzicerii lui fiind din nou o posibilitate de revizuire a legislatiei în domeniul bunăstării animalelor. La reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, de luni, de la Bruxelles, ministrul Petre Daea a ținut să atragă atenția, din nou, că România se opune limitării tipurilor de transport. Pe de altă parte, comisarul pentru Agricultură, cu un mesaj ambiguu, a anunțat că revizuirea legislației vizează îmbunătățirea bunăstării animalel inclusiv prin prisma transportului, dar că „va ține cont de consecințele economice”.

„România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană şi un important exportator către ţări terţe, acesta făcându-se în principal pe cale navală. De aceea, activitatea de transport al animalelor joacă un rol important. Orice modificare legislativă trebuie să ţină seama de realităţile existente. Ne alăturăm schimbărilor care sunt menite să crească bunăstarea animalelor, cu asigurarea competitivităţii pe piaţă unică şi internaţională, cu menţinerea pieţelor pentru export. Revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, luni, la Consiliul Agrifish.

„România trebuie şi va continua să susţină interesele legitime ale fermierilor, care fac eforturi deosebite pentru valorificarea producţiei pe pieţele tradiţionale, unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificări legislative”, a punctat demnitarul român în cadrul reuniunii.

Comisarul Stella Kyriakides, împăciuitoare

„Transportul animalelor este o parte cheie a procesului de revizuire”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară la Consiliul Agrifish. Potrivit demnitarului comunitar, în ceea ce privește bunăstarea animalelor, EFSA și-a actualizat câteva dintre avizele sale științifice, au avut loc multe consultări cu cetățenii și părțile interesate și au fost organizate mai multe întâlniri cu experții din statele membre.

„Este important de reținut că Strategia Farm to Fork solicită o revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, a lărgi domeniul de aplicare al acesteia, a face mai ușor de aplicat și, în cele din urmă, a asigura în mai mare măsură bunăstarea animalelor”, a spus Kyriakides.

„Vă pot asigura că vom ține cont de consecințele economice ale acelor opțiuni, astfel încât alegerile pe care le facem să fie ambițioase, pragmatice și viabile. Acest lucru mă aduce, pe scurt, la solicitarea lucrării ca noua legislație să nu se concentreze pe interdicții și limitări ale anumitor tipuri de transport”, a dat asigurări comisarul.

Pe de altă parte, „anumite practici în transport sunt dăunătoare pentru bunăstarea animalelor, care ar putea reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea animală și, în consecință, pentru sănătatea umană. Cred că ați fi de acord că trebuie să luăm în considerare modalități de ajustare a acestor practici. Transportul animalelor face parte din industria zootehnică a UE, cu implicații evidente pentru sănătatea și bunăstarea animalelor”, a precizat comisarul Stella Kyriakides.

Parlamentul European a înființat o Comisie de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (comisia ANIT), în iunie 2020, cu scopul de a investiga presupusele încălcări ale normelor UE. Totul a pornit de la reclamația unor ONG-uri împotriva României, în urma naufragiului unui vas plin cu noi în portul Midia, în noiembrie 2019. Comisia și-a încetat activitatea la sfârșitul anului trecut, cu o serie de recomandări de amendare a legislației în domeniu, dar fără a cere interzicerea transportului pe distanțe lungi.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.