Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Actul normativ stabilește condițiile pentru acordarea, și în acest an, a ajutorului de stat fermierilor, prin reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.
Pentru anul 2023, subvenția care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru.
De asemenea, în anul 2023, valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de lei și se acordă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„În ceea ce priveşte susţinerea agriculturii, continuă ajutorul de stat pentru reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură. Aşa cum a anunţat şi premierul Nicolae Ciucă la debutul şedinţei de guvern, Executivul a discutat şi a aprobat această continuare a sprijinului acordat sectorului agriculturii. Este vorba de sprijinul acordat fermierilor pentru achiziţia de motorină. Prin hotărârea aprobată astăzi, Guvernul a stabilit în ce condiţii se acordă în acest an ajutorul de stat pentru fermieri, prin reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Suma alocată asigură achitarea ajutorului de stat determinat la plată și neachitat în ultimul trimestru al anului 2022 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și plățile aferente anului 2023.
„Sub formă de rambursare, această subvenţie va fi de 1,529 lei pe litru, valoarea totală a schemei de ajutor de stat fiind de 500 de milioane de lei. Această sumă va fi acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este o măsură care se alătură altor forme de sprijin pe care Guvernul le acordă fermierilor, sprijin finanţat din fonduri europene sau măsuri de susţinere a produselor româneşti, facilităţi acordate prin Agro IMM Invest sau Rural Invest, pentru a pune în valoare potenţialul agriculturii româneşti”, a adăugat Cărbunaru.