Acasă Focus Agricol Producția de soia este estimată la 300.000 de tone, în scădere cu 14%

Producția de soia este estimată la 300.000 de tone, în scădere cu 14%

de A

România produce tot mai puțină soia, și mai bine de jumătate de producție ajunge la export. În schimb, pentru a-și acoperi cererea de furaje, fermierii cumpără de la import soia și făină de soia, în principal din țările producătoare de organisme modificate genetic. Datele Departamentului pentru Agricultură al SUA indică pentru 2022 o producție de soia estimată la numai 300.000 de tone, cu 14% sub nivelul anului trecut, urmare a secetei prelungite. S-au creat astfel condițiile pentru o creștere și mai abruptă a importurilor care, chiar și în anii buni, asigur aproximativ jumătate din necesatrul de soia pentru furaje a fermierilor români. În prima jumătate a acestui an, importurile de soia au fost de aproximativ 170.000 de tone, similare cu importurile realizate în tot anul 2021.

Aceasta pentru că România exportă mai mult de jumătate din producția locală de soia către alte țări din UE, în special Germania, Italia, Ungaria și Austria, care au o cerere puternică de ingrediente furajere nemodificate genetic.

„Pentru a-și acoperi cererea de furaje, România importă soia și făină de soia, în principal din țările producătoare de GE”, potrivit unui raport al USDA.

În 2021, aproximativ 90% din soia provenea din Brazilia (118.723 tone) și din Statele Unite (40 575 tone), iar importurile de făină de soia, care sunt și relativ stabile,  provin în principal din America de Sud.

În prezent, România nu produce și nu exportă culturi modificate genetic.

În 2015, când UE a acordat fiecărui stata membru un anumit grad de flexibilitate pentru a limita cultivarea de produse biotehnologice, România a decis să nu opteze pentru „opting out”, adică interzicerea cultivării acestor plante. Însă, în ciuda sprijinului fermierilor români pentru culturile modificate genetic (GE), din 2015 nu au fost plantate culturi biotehnologice în România. Cerințele riguroase de trasabilitate, dificultățile de comercializare și normele de coexistență au descurajat fermierii să planteze singurul produs de porumb aprobat de UE pentru cultivare, porumbul Bt (MON 810).

În plus, în ultimul an, nu a fost solicitată și/sau acordată nicio aprobare de import de semințe biotehnologice. Companiile din domeniul cu sediul în România nu efectuează teste de laborator sau pe teren, deoarece este un proces costisitor.

Cât despre producția de soia nemodificată,  datele Ministerului Agriculturii indică o suprafață calamitată de 42.772 ha. În 2021, Româna a produs 347.536 de tone de soia boabe de pe o suprafață de 139,6 mii de hecatre.

România s-a situat pe locul trei la suprafaţa cultivată cu soia boabe, după Italia şi Franţa. În anul 2021, Italia a obţinut 34,1% din producţia de soia boabe, fiind urmată de Franţa (16,2%), România (12,8%), Austria (8,8%), Croaţia (8,4%) şi alte State Membre (19,7%).

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.