Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Calculul despăgubirilor bagă zâzanie între fermieri și ministrul Agriculturii

Calculul despăgubirilor bagă zâzanie între fermieri și ministrul Agriculturii

de L M

Începe să se rupă „lanțul de iubire” dintre fermieri și ministrul Agriculturii, Petre Daea. Mărul discordiei este formula de calcul a despăgubirilor promise de stat pentru pagubele produse de seceta din acest an culturilor de grâu și rapiță. Chiar de la apariția ordonanței de urgență care a introdus ajutorul de stat, agricultorii au atenționat că formula de calcul este greșită. Numai că și modificările anunțate de Ministerul Agriculturii nu fac îndreptarea cuvenită. Dacă situația nu este remediată, fermierii „se văd nevoiți” să ceară demisia ministrului Petre Daea.

Seceta din acest an a afectat culturile înființate în toamna anului 2021, motiv pentru care Ministerul Agriculturii a promovat OUG nr. 157/2022 prin care s-a instituit o schemă de ajutor de stat sub forma de grant pentru producătorii agricoli. Numai că actul normativ stabilește o formulă de calcul pentru despăgubiri care nu este corelată cu procesele verbale de constatare a pagubelor. Și totul în detrimentul agricultorilor. Fermierii au atras atenția asupra acestei neconcordanțe dezavantajoase pentru ei, dar modificările anunțate nu aduc îndreptarea așteptată.

„Nu putem să nu observăm că, zilele acestea, noi, organizațiile profesionale din agricultură, am fost ținta unor atacuri lansate inclusiv de ministrul Petre Daea. Declarațiile domnului ministru sunt de notorietate și au fost preluate de majoritatea publicațiilor cu interes pentru domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al Alianței pentru Agricultură și Cooperare, ce reunește cele mai mari patru organizații agricole din țară.

„Ne-au afectat, de asemnea, și zvonurile lansate pe holurile ministerului privind o așa numită renunțare din partea asociațiilor de fermieri vizavi de modificarea modului de calcul a despăgubirilor, în schimbul premizei mai mult sau mai puțin oficiale că se vor acorda despăguri si pentru culturile de primăvară. Alianța pentru Agricultură și Cooperare respinge public aceste afirmații!”, precizează comunicatul.

Potrivit documentului, Alianța „cere angajaților Ministerului Agriculturii și ai Direcțiilor Agricole Județene să facă tot ceea ce trebuie pentru ca fermierii să primească aceste despăgubiri corect calculate!”.

„În cazul în care Ministerul Agriculturii nu își asumă corectarea formulei de calcul, ne vedem nevoiți să solicităm demisia domnului ministru Petre Daea!”, punctează comunicatul. „Domnului ministru îi place să se prezinte ca fiind deosebit de atașat de fermierii și producătorii agricoli români. De aceea credem că intenția nu a fost de a-i nedreptăți ci de a asigura resursele necesare pentru ca nimeni să nu fie exclus. Motiv pentru care vă reamintim că modalitatea de calcul corectă este cea propusă de noi, fiind aplicată și în trecut, cu ocazia despăgubirilor din 2020, 2015, 2007!”, atrag atenția agricultorii.

Termenul limită de depunere a cererilor pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile înființate în toamna anului 2021 este 9 decembrie. „Cererile se completează de către fermier, direcțiile agricole județene fiind obligate să primească cererile așa cum sunt completate. În caz contrar, fermierii pot acționa în justiție pentru ca drepturile lor să fie respectate iar despăgubirile să le fie acordate!”, completează comunicatul.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este formată din Pro Agro, LAPAR, UNCSV și APPR.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.