Acasă Focus Agricol Daea propune ca prețurile la îngrășăminte să fie compensate din fonduri UE, din afara PAC

Daea propune ca prețurile la îngrășăminte să fie compensate din fonduri UE, din afara PAC

de A

Ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a participat luni, 21 noiembrie 2022, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles. Acesta afirmă că o soluție pe termen scurt ar fi susținerea fermierilor din fondurile Uniunii Europene, din afara PAC, pentru a compensa prețurile la îngrășăminte. 

”România apreciază analiza Comisiei care reușește să identifice foarte bine problemele cu care se confruntă fermierii noștri. L-aș felicita pe comisar pentru expunerea făcută și pentru meticulozitatea prezentării acestei problematici extrem de importante, însă criza îngrășămintelor are la bază prețul enorm la gaze, un factor extern agriculturii și considerăm de aceea că soluțiile nu trebuie să vină doar de la acest sector, cu atât mai puțin fondurile. Situația agricultorilor noștri este complicată și de seceta prelungită, ale cărei efecte se adaugă provocărilor datorate prețului la îngrășăminte, la energie și în general la inputuri, care conduc la pierderi
importante ce pun sub semnul întrebării reziliența fermierilor europeni”, a spus Daea, în cadrul reuniunii.

Prin planurile naționale strategice sunt stabilite măsuri care să încurajeze fermierii pentru găsirea de soluții alternative, dar nu sunt suficiente, spune ministrul.

”Întrucât cauza principală o constituie explozia prețului gazelor, care reprezintă materia primă pentru producția de îngrășăminte pe bază de azot, o soluție pe termen scurt ar fi susținerea fermierilor din fondurile Uniunii Europene, din afara PAC, pentru a compensa prețurile la îngrășăminte. Soluția sugerată de Comisie privind aplicarea de taxe sectorului energetic care înregistrează profituri uriașe prin care să se finanțeze fermierii este de salutat, însă prezintă dificultăți de aplicare ce ar putea fi modelate printr-o abordare comună din partea Comisiei”, menționează el.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.