Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, dar şi Ministerul Finanţelor, la acţiuni generale, vor primi cele mai mari sume la rectificarea bugetară din luna noiembrie. Pe minus vor fi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Per total, deficitul bugetar se va reduce cu 0,1%, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.
La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale suma prevăzută la rectificare creşte cu 376,6 milioane lei, per sold, informează Agerpres. Astfel, va fi o alocare suplimentară de 2 milioane lei în vederea asigurării drepturilor salariale, 50 milioane lei transferuri către instituţii publice şi 365,6 milioane lei pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică.
Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la alte transferuri (-5 milioane lei), cheltuieli de capital (-5 milioane lei) şi împrumuturi (-31 milioane lei).
Ultimele informații de la Ministerul Agriculturii arată că au fost calamitate de secetă 246.842 ha de culturi înființate în toamna anului 2021.
Conform proiectului, bugetul de stat pe anul 2022 se diminuează la venituri cu suma de 1,941 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 18,433 miliarde lei credite de angajament şi se majorează cu suma de 1,916 milioane lei credite bugetare, deficitul crescând cu aproape 3,857 miliarde lei.
În ceea ce priveşte bugetul general consolidat, veniturile se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la 80,154 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.