Acasă MediuDezvoltare Durabila Îngrășămintele chimice în vizorul Comisiei Europene

Îngrășămintele chimice în vizorul Comisiei Europene

de L M

Securitatea alimentară este amenințată și de criza îngrășămintelor chimice, motiv pentru care Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri și recomandări care să nu lase agricultura comunitară fără îngrășăminte chimice. În ultimul an, prețul îngrășămintelor a crescut cu aproxiamtiv 150%, din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina.

Îngrășămintele joacă un rol semnificativ pentru securitatea alimentară. Producția și costul acestora depind în mare măsură de gazele naturale. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, o criză mondială a îngrășămintelor minerale și a energiei afectează în prezent securitatea alimentară și prețurile alimentelor la nivel mondial, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„În acest context, Comisia Europeană a prezentat o Comunicare privind asigurarea disponibilității și a unor prețuri abordabile ale îngrășămintelor. Comunicarea prezintă o gamă largă de acțiuni și orientări cu privire la modul de abordare a provocărilor cu care se confruntă în prezent fermierii și industria din UE, precum și țările în curs de dezvoltare. Necesitatea de a consolida reziliența și sustenabilitatea globală a sistemelor noastre alimentare pe termen mediu și lung este, de asemenea, abordată în conformitate cu Comunicarea privind garantarea securității alimentare, adoptată în martie 2022, cu Strategia „De la fermă la consumator” și cu REPowerEU”, precizează comunicatul.

Fără întreruperi în alimentare cu gaz

Prima recomandare a Comisiei se referă la acordarea cu prioritate a accesului „continuu și neperturbat” la gaze naturale al producătorilor de îngrășăminte. Fiecare stat membru a trebuit să facă un plan de urgență, pentru cazuri de raționalizare a gazelor, astfel că producătorii de îngrășăminte ar putea avea o poziție privilegiată.

Pe de altă paret, statele ar putea să ofere sprijin specific fermierilor și producătorilor de îngrășăminte chimice, sub forma ajutoarelor de stat. „Fondurile generate de măsuri precum plafonarea veniturilor de pe piață ale anumitor producători de energie electrică și contribuția de solidaritate pot fi, de asemenea, utilizate, sub rezerva condițiilor aplicabile, în scopul schemelor naționale de sprijin”, susține comunicatul. „În plus, Comisia va examina împreună cu statele membre oportunitatea de a utiliza rezerva pentru agricultură în valoare de 450 de milioane euro pentru exercițiul financiar 2023 pentru fermierii afectați de costurile ridicate ale factorilor de producție”, preconizează Comisia.

La menținerea unei producții durabile de îngrășăminte în UE și reducerea dependențelor ar putea contribui o mai mare transparență a pieței. În 2023, Comisia va lansa un observator al pieței îngrășămintelor pentru a face schimb de date privind producția, utilizarea, prețurile și comerțul.

Comisia Europeană recomandă aplicarea unor practici agricole durabile. Executivul comunitar anunță că va colabora cu statele membre pentru a se asigura că fermierii recurg pe scară largă la intervenții relevante, cum ar fi planurile de gestionare a nutrienților, însănătoșirea solului, agricultura de precizie, agricultura ecologică, utilizarea culturilor de leguminoase în schemele de rotație a culturilor.

Utilizarea cât mai mult de îngrășăminte organice „va reduce dependența UE de gaze, precum și amprenta de carbon a acestui sector”, precizează documentul. „Regulamentul privind produsele fertilizante asigură deja un acces mai bun pe piață al îngrășămintelor produse din deșeuri recuperate și din alternative verzi și circulare la gazele naturale. Orizont Europa a investit, de asemenea, 180 de milioane euro în proiecte privind optimizarea bugetului pentru nutrienți, produsele fertilizante alternative și soluțiile bazate pe natură pentru gestionarea nutrienților”, arată comunicatul. De asemenea, Comisia va adopta în 2023 un plan de acțiune integrat privind gestionarea nutrienților pentru a promova o utilizare mai eficientă a nutrienților, ținând seama de punctele de plecare ale statelor membre și de Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării.

Lista măsurilor este lungă și ajunge inclusiv la recomandarea de diversifica furnizorii de îngrășăminte, pentru a compensa livrările care proveneau anterior din Belarus și Rusia. De asemenea, în iulie 2022, Comisia a propus suspendarea tarifelor comerciale pentru amoniac și uree, utilizate pentru producerea îngrășămintelor azotoase. Lista este completată de acțiuni de sprijinire a țărilor vulnerabile și de îmbunătățire a securității alimentare la nivel mondial.

Vremuri grele

Piața îngrășămintelor a fost supusă unor presiuni, în contextul pandemiei de COVID-19, înrăutățindu-se după declanșarea războiului din Ucraina. Producția de îngrășăminte azotoase depinde de gazele naturale. „Nivelul maxim al prețului gazelor a condus la o creștere cu 149 % a prețurilor îngrășămintelor în septembrie 2022, comparativ cu anul precedent.  Prin urmare, fermierii au amânat și și-au redus achizițiile de astfel de produse. Acest lucru ar putea duce la o recoltă mai săracă anul viitor și, în cele din urmă, la creșterea prețurilor la alimente, cu efecte potențial devastatoare asupra securității alimentare, în special în regiunile vulnerabile ale lumii, care depind în mare măsură de importul unor astfel de produse și care prezintă niveluri deja ridicate de insecuritate alimentară”, precizeză comunicatul.

Prețurile ridicate și instabile ale îngrășămintelor reprezintă o provocare pentru fermierii din UE. Achizițiile de îngrășăminte reprezintă, în medie, aproximativ 6% din ponderea costurilor de producție și până la 12% pentru fermierii care cultivă culturi arabile, arată documentul

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.