Acasă Focus Agricol România a importat vin moldovenesc de 25 milioane dolari

România a importat vin moldovenesc de 25 milioane dolari

de A

Vinurile moldovenești ocupă o cotă de piață în România a vinurilor importate de peste 25%, iar acest procent este estimat a crește cu circa 4% anual, România fiind principala țară de desfacere pentru vinurile din Republica Moldova. Următoarele două țări în care ajung cele mai mari volume de vin moldovenesc sunt Polonia și Federația Rusă.

Cu o valoare a pieței de vinuri estimată la 169,5 miliarde de dolari în 2021, Republica Moldova exportă producție vitivinicolă în peste 75 de țări din întreaga lume. La o suprafață de 117.000 de hectare, aceasta se situează pe locul 14 în rândul țărilor vinificatoare europene după mărimea podgoriilor.

În 2021, Republica Moldova a exportat, în total, peste 120 milioane litri, pe piața din Romania ajungând 10% din volum, însumând o valoare de 26,2 milioane dolari, în creștere cu 19% față de anul anterior, ceea ce denotă un apetit tot mai mare al românilor pentru vinurile moldovenești. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, principalul canal de desfacere pentru vinurile moldovenești este industria de retail, aceasta fiind urmată de magazinele specializate și industria HoReCa.

Vinurile moldovenești roșii liniștite, în topul preferințelor consumatorilor români

„Vinul îmbuteliat, cu acces la publicul larg, este perceput în continuare de consumatorii din România ca fiind potrivit pentru consumul de zi cu zi, în timp ce vinul spumant este văzut ca fiind mai potrivit pentru ocaziile speciale. Consumatorii de vinars, coniac, percep băutura ca fiind una rafinată, potrivită momentelor solitare”, a completat reprezentanta ONVV.

În ceea ce privește preferințele de consum ale vinului produs în Republica Moldova, românii preferă, în principal, vinurile liniștite (94%), apoi spumantele (5%), vinurile licoroase și divinurile sau brandy-ul (1%).

Când vine vorba de conținutul de zahăr, românii preferă vinurile semi-dulci, apoi cele demiseci, seci și dulci.  În ceea ce privește culoarea, vinul roșu este cel mai des consumat pe piața locală, urmat de cel alb și roze.

Producătorii de vin din Republica Moldova se reunesc la București

Între 29 – 30 octombrie 2022, la NORD Events Center by Globalworth din București, are loc Vernisajul Vinului Moldovenesc, un eveniment tematic de amploare, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). În premieră în Capitală, vernisajul reunește peste 40 de crame notorii și mici producători din Republica Moldova, iar cunoscătorii și iubitorii de vinuri de calitate, reprezentanți ai industriilor de retail și HoReCa, dar și cei care apreciază băuturile atent selecționate, se vor putea bucura de o selecție rafinată de gusturi și arome, vinuri premiate și multe noutăți.

La această ediție a Vernisajul Vinului Moldovenesc sunt prezente 42 de crame, atât nume consacrate, cât și mici producători, precum Vinăria Chateau Purcari, Cricova, Fabrica de Vinuri Slobozia Mare, Barză Albă, Rădăcini Wines, Mileștii Mici, Chateau Vartely, Castel Mimi, Vinuri de Comrat, Vinăria Hâncești, Maurt sau Sălcuța Winery. Jumătate dintre participanți sunt noi pentru piața locală, iar în cadrul expoziției vor exista și o mulțime de lansări, pe care cei care iau parte la eveniment sunt invitați să le descopere. Prețurile vinurilor încep de la 1,7 euro și ajung până la 30 euro.

„Ne bucurăm nespus că acest eveniment de tradiție pentru noi, dedicat pasionaților de vin de pretutindeni, are loc pentru prima dată în București. Vinul moldovenesc este extrem de apreciat de consumatorii din România, pe care îi așteptăm cu mult drag să deguste și să savureze o selecție de top, aleasă special pentru această ediție. Cele mai bune crame din Republica Moldova și-au pregătit vedetele savuroase și aromate, gata de a fi descoperite ” a declarat Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV.

Biletele pentru vernisaj se pot achiziționa online de pe MyConnector.ro, bilete.ro și rețeaua iabilet.ro sau direct de la intrare. Accesul este permis doar persoanelor de peste 18 ani, iar prețul biletului pentru o zi este de 60 de lei și include 10 degustări, în timp ce prețul unui abonament pentru cele două zile este de 100 de lei, cu 20 de degustări incluse. Evenimentul se desfășoară în intervalul orar 12:00-20:00.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.