Acasă Focus Agricol 15,8 miliarde euro pentru programe de investiții în agricultură între 2023-2027

15,8 miliarde euro pentru programe de investiții în agricultură între 2023-2027

de A

Ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a participat în perioada 17-18 octombrie la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Luxemburg. Regăsiți atașat intervențiile susținute în cadrul lucrărilor Consiliului. Totodată, MADR anunță că a fost transmisă oficial Comisiei Europene, prin sistemul electronic pentru schimbul securizat de informații, în data de 18 octombrie 2022, varianta finală a Planului Național Strategic 2023-2027 al României, după operarea și integrarea tuturor observațiilor formulate de Comisia Europeană.

Pe parcursul ultimelor luni a avut loc un proces intens de negociere cu serviciile Comisiei Europene, în vederea clarificării tuturor observațiilor formulate cu privire la Planul Național Strategic, comunicate în luna mai a.c., astfel încât să răspundă cât mai bine cerințelor cadrului normativ european și a exigențelor Comisiei Europene.

Totodată, în vederea respectării principiului parteneriatului, pe parcursul revizuirii Planului au fost organizate dezbateri în cadrul structurilor parteneriale constituite pentru elaborarea Planul Național Strategic.

„Specialiștii din minister, în dialog permanent cu fermierii și cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultură și dezvoltare rurală. Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski pe problemele sensibile ne-a ajutat să trecem peste obstacolele momentului. Este documentul programatic pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare și a satului românesc. Subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, sumele destinate investițiilor în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară vor contribui la creșterea și diversificarea producției în vederea asigurării hranei, creșterea veniturilor și reducerea impactului negativ asupra mediului. În vederea realizării acestor obiective, România beneficiază de o sumă de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027”, a declarat ministrul Petre Daea.

Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvențiilor în agricultură și 151,7 milioane euro pentru măsuri de piață.

Versiunea finală a PNS 2023-2027 comunicată Comisiei poate fi descărcată accesând următorul link: https://www.madr.ro/planul-national-strategic-pac-post-2020/documente-de-programare.html

”Planul Național Strategic al României a fost transmis la Comisia Europeană. După luni de muncă susținută am reușit să finalizăm Planul Național Strategic al României. Ieri,18 octombrie 2022, orele 19:30, s-a transmis la Bruxelles varianta finală a Planului Național Strategic care a fost agreată de către experții Comisiei Europene. Specialiștii din minister, în dialog continuu cu fermierii și cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultura și dezvoltarea rurală a României. Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski pe problemele sensibile ne-a ajutat sa trecem peste obstacolele momentului”, scrie Petre Daea, pe Facebook.

Este documentul programatic pentru perioada 2023 -2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare și a satului românesc.

”Subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, sumele destinate investițiilor în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară, vor contribui la creșterea și diversificarea producției în vederea asigurării hranei, creșterea veniturilor și reducerea impactului negativ asupra mediului”, mai spune ministrul Agriculturii.

În vederea realizării acestor obiective, România beneficiază de o suma de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027.

”Felicitări tuturor acelora care și-au adus contribuția la realizarea acestui important obiectiv ! Acum, în Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, se lucrează la actele normative pentru realizarea cadrului legislativ și a softului necesar accesării sumelor prevăzute pentru fiecare an. De aici încolo totul depinde de noi!”, afirmă Daea.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.