Acasă Focus Agricol Momentul dificil pe care îl traversează zootehnia poate fi depășit prin susținerea vacilor cu lapte

Momentul dificil pe care îl traversează zootehnia poate fi depășit prin susținerea vacilor cu lapte

de A

Ministrul agriculturii, Petre Daea, încurajează crescătorii de animale să continue această îndeletnicire care face parte din tradiția poporului român.

Pentru menținerea unui șeptel de animale care să valorifice resursele naturale de care dispunem, Guvernul a venit în sprijinul crescătorilor de animale cu subvenții consistente, acordate la timp. Iar acum, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor din sectorul zootehnic, la solicitarea MADR, Comisia Europeană a aprobat, în premieră, avansul în procent de 70%, începând cu data de 16 octombrie, astfel încât crescătorii de animale să facă față condițiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai.

Astfel, Guvernul a alocat suma de 185.483.810 euro, în ședința de săptămâna trecută, pentru crescătorii de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic. Din plafonul total pentru specia bovine (bivolițe de lapte, taurine de carne și vaci de lapte) vor fi alocați 114.129.810 euro.

Astăzi, la Bruxelles, în Consiliul de miniștri, România, prin vocea ministrului agriculturii, a susținut și va susține interesele fermierilor români, a crescătorilor de animale,  de taurine și de vaci de lapte, care trebuie sa fie în centrul politicilor agricole din țara noastră sprijinite din fonduri europene, dar și din bugetul național.

Momentul dificil pe care îl traversează zootehnia poate fi depășit prin susținerea vacilor cu lapte, prin sprijinul cuplat (300 euro/cap de animal), prin ANT (105 euro/cap de animal), măsuri de bunăstare (100 euro/cap de animal),  care se vor acorda în perioada următoare prin PNS.  Acest subiect a fost abordat astăzi, în cadrul întrevederii pe care ministrul Petre DAEA a avut-o cu Janusz WOJCIECHOWSKI, comisarul european pe probleme de agricultură.

”Vaca de lapte constituie principala noastră sursă de lapte. Drumul spre abator este deschis și necesar pentru efectivele reformă, care și-au încheiat perioada de producție și reproducție, nu pentru animalele aflate în plină producție. Mecanismele de sprijin și sumele prevăzute în PNS, pentru perioada care urmează, susțin creșterea efectivelor de vaci de lapte pentru menținerea pe piață a celui mai valoros aliment. Să fim încrezători în posibilitățile noastre și să acționăm împreună pentru dezvoltarea acestui sector!”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii.

S-au realizat multe și importante obiective de investiții în acest domeniu cu stricte conditii de biosecuritate,  procesul de ameliorare ne-a adus la cel mai ridicat nivel de performanță  comparabil cu cele mai bune rezultate existente în UE.

Interpretările momentului nu trebuie să ne abată de la drumul performanței și al eficienței pe care trebuie să-l continuăm pentru binele fermierilor și al consumatorilor români.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.