Acasă Focus Agricol Azomureș își reduce producția și în următoarele luni

Azomureș își reduce producția și în următoarele luni

de A

Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureș, singurul  producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de  măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele  luni, anunță compania.

Producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022. În România,  prețurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât  costurile de producție. În prezent, aproape 70% din producția europeană de  îngrășăminte este oprită.

“Se împlinește un an de când am atras atenția asupra problemelor ce pot apărea în  zona industrială, odată cu creșterea prețurilor la energie. Valorile au început să crească  din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în  Ucraina – piața energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului  NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin,  pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport  pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de  producție. Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar  ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici  este cel mai mare pericol și din păcate suntem în situația de a lua noi măsuri, unele  dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”, a declarat Harri Kiiski, directorul  general Azomureș.

Firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost  anunțate că li se reduce activitatea cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un  potential impact direct asupra angajaților acestor companii. Alți peste 200 de angajați  direcți ai Azomureș sunt și ei afectați, delegarea către alte companii sau șomajul tehnic  fiind soluțiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte și la sfârșit de  săptămână se păstrează doar personalul esențial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajați. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt  pregătite în orice să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.

Autoritățile din România vor avea la dispoziție, în curând, un nou set de măsuri ce  poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanților.  Aplicarea acestora reprezintă menținerea a mii de locuri de muncă active și încasarea  unor venituri substanțiale la bugetul de stat, direct și indirect prin companiile care  depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria  fertilizanților în categoria celor “cheie”, care trebuie menținute în activitate prin  acordarea unui sprijin financiar.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din  România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe  obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de  funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din  producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian  Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.