România are în acest an o producție mai mică de porumb, din cauza secetei, însă ea este suficientă pentru a acoperi necesarul intern, existând disponibilități pentru export chiar dacă cantitățile vor fi mai mici, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la Ziua Porumbului, la Orezu, în Ialomița, eveniment organizat de către Asociația Producătorilor de Porumb din România.
“Cel mai afectat de secetă, în acest an, este porumbul, o cultură de o importanță deosebită pentru țară și principala, dacă o analizăm din punct de vedere al suprafețelor semănate. Porumbul este cultura care a suferit mai mult, dar cu toate acestea vom avea suficient pentru nevoile proprii. Este adevărat, însă, că va fi mai puțin la export, știindu-se că România este o țară cu potențial în domeniul agriculturii și în mod deosebit în producția de cereale, numărându-se printre primele 10 țări ale lumii la export. Producția care va fi exportată, din nefericire, va fi mai mică, dar în orice caz putem să facem față nevoilor țării și să avem cantități disponibile pentru export”, a declarat Petre Daea.
La floarea-soarelui, România va avea cantitatea de semințe necesară pentru procesare, precum și volume disponibile pentru export.
În 2021, România a avut o producție de porumb de 14,4 milioane tone, raportat la 10 milioane tone, în 2020. Pentru acest an, estimările, se ridică la circa 8 milioane de tone la porumb, potrivit jucătorilor din piață. Anul trecut, producția totală de cereale a fost de 27,1 milioane tone, comparativ cu 18,1 milioane tone, în 2020.
Comisia Europeană estimează că producţia de porumb utilizabil în UE, în sezonul 2022/23, se va situa la 59,3 milioane de tone, în scădere faţă de un nivel de 65,6 milioane de tone previzionat anterior, ceea ce înseamnă o scădere de 8%.
De asemenea, ministrul a anunțat un ajutor de 1,5 miliarde euro pentru fermierii români. Până-n 2027, vor fi irigabile două milioane hectare teren agricol.
„Primul obiectiv pe care-l urmărește ministrul Petre Daea și care este vital pentru agricultura țării este acela de a repune în stare de funcționare sistemul de irigații în România. Vă informez, dragi fermieri, că există în Ministerul Agriculturii, în Monitorul Oficial, în activitatea concretă, acel proiect, acel program stabilit prin forța legii, prin votul Parlamentului, de a realiza, până-n 2027, 2 milioane hectare teren irigabil punându-se la dispoziție 1,5 miliarde euro. În acest moment, pentru prima dată, și rețineți această afirmație a mea, pentru prima dată, există foarte clar unde se află obiectivul, care este stadiul, în ce fază se află în acest moment și când va fi realizat. Am avut discuții pe această temă cu cei ce sunt în domeniu, ANIF și constructorii, am avut această discuție cu directorii de la direcțiile agricole, le-am pus la dispoziție pentru fiecare județ în parte, care este obiectivul respectiv, unde se află obiectivul, când se va realiza acest obiectiv”, a afirmat Daea.
Cel mai longeviv eveniment cu profil agricol organizat în Ialomița, «Ziua Porumbului», a avut loc joi, 8 septembrie, în satul Orezu. Evenimentul, organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România și firma Elsit, a devenit, de-a lungul anilor, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din Ialomița. La ediția din acest an, invitat special a fost Petre Daea, ministrul Agriculturii. Acesta a inspectat culturile de porumb și a discutat cu fermierii ialomițeni prezenți. «Ziua Porumbului» a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XIII.
Publicația ”Focus Agricol” a fost partener media al evenimentului.