Acasă Analize Ping-pong cu prețul mondial al grâului

Ping-pong cu prețul mondial al grâului

de L M

În ultimele zile, prețul grâului pe bursele mondiale a cunoscut o fluctuație accentuată. De la debutul crizei energetice de anul trecut, cotația grâului a înregistrat creșteri constante, accentuate de războiul din Ucraina. În aceste condiții, orice eveniment geopolitic are mare influență asupra cotației grâului. Negocierile pentru crearea unui coridor sigur pentru navele care transportă cereale şi oleaginoase din Ucraina au dus la scăderea prețurilor la niveluri de dinaintea conflictului. Dar, bombardarea portului Odesa a dus, din nou, la creșterea prețului grâului. Fapt ce este profitabil și pentru Rusia, dar și pentru Ucraina, ambele țări fiind în topul exportatorilor de cereale din lume.

Cotaţia grâului a crescut luni în condiţiile în care atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odesa au pus sub semnul întrebării implementarea acordului convenit săptămâna trecută, cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, transmite Reuters, informează Agerpres.

Luni, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu aproape 4%, până la 7,86 dolari per bushel, recuperând o mare parte din pierderile înregistrate vineri, când preţurile la grâu au scăzut cu aproape 6% după anunţarea acordului semnat la Istanbul.

„Pentru reluarea exporturilor ucrainene va fi nevoie atât de coridoare maritime sigure cât şi de porturi sigure. Ruşii au pus sub semnul îndoielii siguranţa porturilor imediat după ce a fost semnat acordul de shipping. Există din nou îndoieli”, a spus un trader european.

Scăderi de preț

Cu doar câteva zile înainte, cotaţiile futures la grâu, la bursa de la Chicago, au revenit la nivelul la care erau înainte de invazia rusească din Ucraina. Pe 15 iulie, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ştergând pentru scurt timp toate creşterile din 2022. Evoluția prețului a dat speranțe privind revenirea din cea mai gravă inflaţie alimentară din ultimele patru decenii, în condiţiile în care şi estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus iar fermierii americani au început şi ei recoltatul grâului. „Am scos prima de război de pe piaţă şi acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotaţia grâului. Piaţa este în căutare de cerere”, a anunțat, la acea vreme, Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis.

Vremuri incerte

Porturile maritime ale Ucrainei au fost închise după debutul invaziei ruseşti în februarie şi chiar dacă anumite livrări au putut fi făcute pe cale rutieră sau feroviară spre ţările vecine România şi Polonia, milioane de tone de cereale s-au acumulat la fermele din Ucraina. Scăderea livrărilor din partea unuia dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale a alimentat inflaţia alimentelor pe întreg globul, iar agenţiile ONU au avertizat că ar putea duce la foamete şi migraţii în masă de o amploare fără precedent.

Înainte de invazia rusească, exporturile de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina se făceau în proporţie de 90% pe mare şi în special prin Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, care concentra 60% din activitatea portuară a ţării.

În replică, Kremlinul a subliniat luni că atacurile asupra portului ucrainean Odesa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU. Bombardamentele „vizează doar infrastructura militară. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosită pentru punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acordul semnat vineri la Istanbul va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.