Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Daea: încă nu se impune declararea stării de calamitate

Daea: încă nu se impune declararea stării de calamitate

de L M

România nu este încă în situația de a declara stare de calamitate, susține ministrul Agriculturii, Petre Daea, dar se întocmesc procesele verbale cu pagubele produse de secetă. Declararea calamității ar impune și acordarea unor despăgubiri din partea statului, iar bugetul nu este în situația de a suporta un nou efort financiar. Pe de altă parte, suprafața declarată distrusă de secetă a crescut la 70.000 ha cu grâu, foarte puțin față de terenurile cultivate ale țării. Numai că este doar începutul, se pare.

După ce a verificat câmpurile patriei în miez de noapte, la luma lanternelor, acum ministrul Agriculturii a ajus la un lan de porumb în zorii zilei, la 5 dimineața. Cum nu putea să se ducă singur, a chemat și presa, la Făcăeni, județul Ialomița. Întrebat dacă va declara starea de calamitate, ministrul Agriculturii nu a dat mari speranțe fermierilor.

„Nu se impune declararea stării de calamitate. În acest moment, facem ceea ce stabileşte legea, iar legea stabileşte foarte clar: HG 557/6 noiembrie 2016 spune că Ministerul Agriculturii are responsabilitatea gestionării factorului de risc care înseamnă secetă pedologică. În acest echipaj normativ toate comisiile din teritoriu, sub coordonarea prefectului, care emite ordin şi coordonează această stare de lucruri, constată la faţa locului ce şi cum şi încheie procesele verbale de constatare cu daunele produse din cauza acestui factor. Noi centralizăm la MADR, pentru că sunt sole şi sole”, a declarat, joi, Petre Daea, în localitatea Făcăieni din judeţul Ialomiţa.

Bineînțeles, a susținut, din nou, necesitatea irigațiilor și a refacerii sistemului de udare, distrus din motive nenominalizate de ministru, dar furate în principal.

Crește suprafața calamitată

Suprafaţa afectată de secetă pedologică la culturile la care s-a încheiat recoltatul a crescut la aproximativ 70.562 hectare, din 14 judeţe, iar procesul de constatare a pagubelor este în plină desfăşurare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Facem precizarea că în prezent sunt prelucrate datele la culturile unde recoltatul s-a încheiat. Astfel, potrivit documentelor şi comunicărilor transmise de prefecturi, suprafaţa totală afectată de factorul de risc – secetă pedologică – este de 70.562 hectare, cultivate în judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui, Ilfov. Procesul de constatare este în plină desfăşurare şi la culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua şi înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic”, precizează comunicatul.

La nivelul fiecărui judeţ este instituită procedura care stabileşte modalităţile de constatare şi înregistrare a pagubelor, conform prevederilor legale, ca urmare a secetei pedologice instalate în unele regiuni ale României.

„În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafeţelor calamitate şi a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentat al APIA şi un reprezentant al Direcţiei Agricole judeţene, evaluează la faţa locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităţilor locale”, menţionează MADR.

Termenul de depunere a documentaţiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică – este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu şi triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui).

Secetă, nu foamete

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că, în condiţiile secetei, există suficient grâu pentru consumul intern şi pentru export, menţionând că nu sunt motive de îngrijorare nici la culturile de porumb şi floarea soarelui, pentru că sunt cantităţi suficiente pentru a asigura hrana, informează Agerpres.

”Culturile de toamnă se recoltează acum şi analiza pe care o avem, din cifrele pe care le-am primit rezultă foarte clar că avem suficient grâu pentru consum propriu, avem suficient grâu pentru însămânţat, avem suficient grâu pentru celelalte nevoi şi activităţi şi unde se foloseşte şi avem grâu şi pentru a exporta”, a afirmat Ciucă la o conferinţă de presă, organizată după vizita la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea.

El a adăugat că sunt cantităţi suficiente şi de porumb şi floarea soarelui.

„În ceea ce priveşte cultura porumbului şi cultura de floarea soarelui, nu există motive de îngrijorare pentru că există, în baza datelor statistice, cantităţi suficiente astfel încât să putem să avem asigurată hrana. Este în sarcina fiecărui guvern să se preocupe de asigurarea hranei, căldurii şi a energiei pe timp de iarnă pentru cetăţenii ţării şi asta facem în momentul de faţă”, a subliniat premierul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.