Acasă Focus Agricol România a livrat 12,4 milioane de tone de cereale în afara UE. Avem grâu suficient

România a livrat 12,4 milioane de tone de cereale în afara UE. Avem grâu suficient

de A

Profitând de anul agricol bun și de contextul generat de războiul din Ucraina, România a reușit anul acesta comercial să își consolideze poziția pe piețele terțe și să vândă peste 12,4 milioane de tone de cereale, adică 27% din exporturile totale ale blocului comunitar. Este un record al ultimilor cinci ani. Cel mai mult am exportat porumb și grâu.În 2021, fermierii români au produs o cantitate totală de 27,7 milioane de  tone de cereale pentru boabe, față de 18,1 milioane de tone în 2020 și 30,4 milioane de tone în 2019.

Anul comercial 2021/2022 s-a finalizat pentru România cu exporturi totale de 12,4 milioane de tone de cereale (grâu, fâină de grâu, porumb, orz, ovăz), reprezentând 27,3% din totalul de 45,5 milioane de tone livrate de blocul comunitar, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Cantitatea este dublă față de anul anterior, când, urmare a anului agricol foarte slab,  exporturile (către țările terțe) au fost de numai 6,4 milioane de tone. Menționăm, de asemenea, că datele prezentate nu includ și vânzările intracomunitare, care fluctuează și ele anual.
Cele mai mari exporturi au fost generate, ca și anii trecuți, de către Franța care a livrat peste granițele blocului comunitar 12,9 milioane de tone de cereale.

Dintre cele 12,4 milioane de tone exportate, peste 6,3 milioane au fost de grâu, peste 4,2 milioane de tone de porumb, peste 1,7 milioane de tone de orz, 11.000 de tone de făină și 500 de tone de ovăz. România este astfel al doilea cel mai mare exportator de grîu după Franța, dar cel mai mare exportator de porumb.

Avem grâu pentru acest an

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, anunță că România va avea asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumul intern, chiar dacă producţiile ar putea fi mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei.

„Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern. Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară”, a precizat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.

Întrebat cu cât va fi mai mică producţia de orz faţă de anul trecut având în vedere că aceasta este aproape în totalitate recoltată, Daea a răspuns: „Este o producţie mai mică cu 20%”.

Judeţul Vrancea este cel mai distrus din cauza secetei, urmat de Galaţi şi Buzău, dintre cele 10 judeţe pe care le-a văzut imediat după ce a preluat portofoliul Agriculturii, iar situaţiile sunt diferite de la o zonă la alta.

„Este un mozaic de situaţii la distanţe foarte mici şi aceasta din varii motive: structura şi textura solului, care este diferită de la o parcela la alta, au ajuns cantităţi diferite de apă, au fost ploi neuniforme (…), de aici diferenţa de vegetaţie de la o parcelă la alta. Din cele 10 judeţe pe care le-am vazut, cel mai distrus, cel afectat este judeţul Vrancea, urmează Galaţi şi apoi Buzău”, a subliniat şeful MADR.

Acesta nu a precizat care este suprafaţă totală afectată până în prezent de secetă, întrucât există riscul ca aceasta să crească. „Ca suprafaţă este greu de spus acum, pentru că această suprafaţă, dacă nu vin fronturi de ploi, şi nu vin din datele pe care le avem, suprafaţa va creşte”, a adăugat Petre Daea.

Producţia de orz s-a situat anul trecut la un nivel-record de 1,88 milioane tone, cea mai ridicată începând cu anul 2007.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.