Acasă Focus Agricol România trebuie să reducă cu 35 de procente consumul de pesticide

România trebuie să reducă cu 35 de procente consumul de pesticide

de A
Comisia Europeană este pe cale să adopte un Regulament privind utilizarea sustenabilă a pesticidelor care va obliga România să reducă cu 35 de procente consumul de pesticide, până în 2030. Chiar dacă suntem sub media UE în ceea ce privește consumul de pesticide și vor fi state membre obligate să reducă din consum cu 65%, fermierii români spun că vor avea randamente la hectar mult mai mici, ceea ce îi va face necompetitivi atât în cadrul pieței unice, cât și între statele terțe. Ei susțin că România nu se poate alinia la aceste ținte de reducere a pesticidelor fără a avea la dispoziție alternative eficiente de combatere a dăunătorilor, la prețuri accesibile.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, din care fac parte patru organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, susține că fermierii locali vor deveni necompetitivi dacă vor fi obligați să reducă drastic consumul de pesticide, odată cu intrarea în vigoare a unui nou Regulament European, care va trebui aplicat întocmai de toate statele membre.

Până în 2030, România ar trebui să reducă cu 35 de procente consumul de pesticide, întrucât se situează sub media U.E ca nivel de consum, dar există și state care vor trebui să respecte ținte de reducere de 65%. Există și o țintă intermediară, de 50%, pentru acele state a căror medie de consum în intervalul 2015-2017 se situează între 70% și 140% din media Uniunii, scrie Economica.net.

La un calcul estimativ, dacă media 2015-2017 este de circa 0,640 kg/ha, România trebuie să atingă, în 2030 un consum de 0,416 kg/ha, ceea ce este insuficient, spun fermierii, având în vedere că pentru o producție competitivă la nivel european este nevoie de minimum 1,5 kg/ha.

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare, împreună cu stalele membre Copa-Cogeca, a făcut numeroase demersuri către organizațiile europene, dar și cele naționale pentru a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care îl va avea acest Regulament asupra agriculturii românești.  Prin lobby-ul întreprins, a reușit să convingă Comisia Europeană să ia în considerare consumul actual al statelor membre în stabilirea țintelor de reducere și nu aplicarea unui procent standard de reducere fără a se ține cont de particularități.făcut numeroase demersuri către organizațiile europene, dar și cele naționale pentru a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care îl va avea acest Regulament asupra agriculturii românești.  Prin lobby-ul întreprins, a reușit să convingă Comisia Europeană să ia în considerare consumul actual al statelor membre în stabilirea țintelor de reducere și nu aplicarea unui procent standard de reducere fără a se ține cont de particularități. Un prim pas a fost făcut prin ajustarea corespunzătoare a textului Regulamentului, însă nu este suficient”, anunță Alianța, într-un comunicat.

Asociația solicită sprijin și implicare din partea politicienilor și autorităților din România, mai ales că dinspre conducerea Comisiei Europene(filiera socialistă) vin semnale puternice că se dorește implementarea pactului verde fără a ține cont de crizele intervenite și repercursiunile asupra fermierilor și sectorului agroalimentar.

„Fermierii români vor fi condamnați la lipsă de competitivitate atât în cadrul pieței unice, dar mai ales  față de fermierii din state terțe. (…)  România nu se poate alinia la aceste ținte de reducere a pesticidelor fără a avea la dispoziție alternative eficiente de combatere a dăunătorilor, la prețuri accesibile!”, susține Alianța.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.