Acasă Focus Agricol Ministerul Agriculturii preia o investiţie din PNRR de 44 milioane euro, pentru dotarea a 57 de licee agricole

Ministerul Agriculturii preia o investiţie din PNRR de 44 milioane euro, pentru dotarea a 57 de licee agricole

de A

Ministerul Agriculturii va prelua de la Ministerul Educaţiei o investiţie din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 44 de milioane de euro, pentru dotarea celor 57 de licee agricole din România, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

„Pentru că discutăm despre formarea generaţiilor viitoare de tineri fermieri pot să vă spun că în perioada următoare Ministerul Agriculturii va prelua de la Ministerul Educaţiei o investiţie din fondurile PNRR prin care 44 de milioane de euro vor ajunge către cele 57 de licee agricole din România pentru dotarea cu echipamente şi refacerea infrastructurii, pentru ca aceste instituţii să devină nişte centre de formare competitive cu cele care există în acest moment în toată Uniunea Europeană”, a precizat Moise, la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”.

Acesta a menţionat că tinerii fermieri vor avea un rol aparte în viitorul Program Naţional Strategic (PNS), iar programele dedicate lor vor avea alocări distincte.

„Programele pentru tineri vor avea două alocări distincte în viitorul PNS. Va fi „Instalarea tânărului fermier”, cu o alocare de 250 de milioane de euro, şi continuarea activităţilor tinerilor fermieri, respectiv investiţiile în ferme pe care tinerii fermieri deja le-au făcut, în valoare de 175 milioane de euro. Dorim ca tinerii fermieri să continue activitatea pe care ei şi-o desfăşoară în ferme şi prin alte programe, dorim ca afacerile lor să fie competitive, să fie durabile şi rentabile, pentru că de acest lucru poate depinde cumva şi securitatea alimentară a României”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.

Moise a transmis că reprezentanţii instituţiei pe care o reprezintă îşi doresc ca politicile publice pe care le elaborează să fie rezultatul dialogului continuu cu fermierii.

„În actuala conducere a MADR aveţi un partener de nădejde, atât domnul ministru Adrian Chesnoiu cât şi eu ca secretar de stat suntem în permanenţă deschişi dialogului. Ţinem foarte mult ca politicile publice pe care le elaborăm să fie rezultatul dialogului continuu cu dumneavoastră (…) În definitiv, succesul dumneavoastră este şi succesul României, iar cheia pentru atingerea acestui succes este parteneriatul între fermieri, asociaţii, universităţi şi instituţii ale statului”, a mai spus oficialul MADR.

Clubul Fermierilor Români organizează marţi Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, primul program major european care îşi propune să adreseze în mod creativ nevoia de a creşte atractivitatea pentru agricultură a noii generaţii.

Programul îşi doreşte să asigure continuitatea fermelor, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, şi să gestioneze riscurile asociate schimbărilor climatice, care necesită punerea la lucru a noilor tehnologii şi modele de afaceri.

Programul „Tineri Lideri pentru Agricultura” urmăreşte pregătirea generaţiei de tineri fermieri pentru: succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european şi naţional, asumarea rolului de lider în propria afacere şi comunitatea rurală, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 şi crearea unei comunităţi de tineri promotori ai inovaţiei şi antreprenoriatului.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.