Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari „Sprijin pentru România”

„Sprijin pentru România”

de L M

Coaliția de guvernare, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, a lansat un pachet de măsuri cu scopul declarat de a veni în sprijinul populației și al economiei. Suma pusă la bătaie este destul de generoasă, de peste 17 miliarde de lei, cea mai mare parte reprezentând fonduri comunitare. Agricultura este unul dintre sectoarele „câștigătoare”, cu alocări financiare semnificative.

„Sprijin pentru România” reprezintă un pachet de soluții pentru cetățeni și pentru economie. Coaliția de guvernare, prin Guvernul României, are datoria să vină cu soluții la problemele oamenilor și ale mediului economic, mai ales într-o perioadă atât de dificilă cum este cea pe care o traversăm”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, luni, la Palatul Victoria, în prezența șefilor partidelor din coaliția de guvernare. Potrivit acestui, pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene și restul de la bugetul de stat.

„Pachetul are trei obiective principale: susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și, desigur, solidaritate între generații. Consultările permanente cu mediul de afaceri în cele patru luni de guvernare ne-au semnalat în timp real problemele economice. Astfel, beneficiarii măsurilor sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii și distribuitorii, investițiile publice în derulare, în general economia României”, a spus prim-ministrul.

Astfel, 300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional. „Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie. Investițiile reprezintă motorul creșterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai”, a precizat înaltul demnitar.

Pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor va fi o schemă de sprijin dedicată. Programul va direcționa 300 de milioane de lei către firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie. „Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, punem în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme”, a spus Nicolae Ciucă.

Pachetul de sprijin ia în calcul și ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene. Această măsură are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje. Astfel, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

„Se aprobă astfel, săptămâna aceasta, o ordonanţă de urgenţă pentru fondurile care vor fi alocate de la bugetul de stat şi, în două săptămâni, un alt act normativ, o altă ordonanţă de urgenţă, pentru reglementarea alocării fondurilor de la UE”, a precizat premierul.

Din program mai fac parte două măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă: angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, vine prin Programul SURE din fonduri europene.

Bani pentru agricultură

Agricultura are parte de măsuri speciale de sprijin. „Măsurile de susţinere a agriculturii, domeniu strategic pentru ţara noastră reprezintă un rol esenţial pentru guvern şi coaliţia de guvernare. Vor beneficia de aceste măsuri fermierii, IMM-urile din sectorul agricol şi industria agroalimentară”, a spus premierul Ciucă. Potrivit acestuia , se alocă 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Fermierii care procesează produse agricole în ţară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, începând cu data de 1 iunie.

Alte 300 de milioane de euro vor ajunge ca granturi, pentru capital de lucru pentru fermierii români. Termenul de intrare în vigoare a măsurii este 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanţare.

„Salariul minim în agricultură şi industria alimentară: 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, va fi aprobat săptămâna viitoare în Parlament”, a anunțat premierul, care a punctat că 100 milioane de euro vor fi destinați capitalizării Casei de Comerţ „Unirea”, integrator de programe naţionale în agricultură. Măsura va fi aplicată din 1 august, fondurile provenind de la bugetul de stat.

„În domeniul social, sprijinul pentru cetăţenii României urmăreşte protejarea acestora de creşterea preţurilor. Aceste vremuri dificile impun, aşa cum spuneam, solidaritate şi sprijin, acordat mai ales oamenilor care au nevoie de susţinere. Astfel, pachetul oferă următoarele soluţii: un miliard de euro, 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat, care va consta în vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru: familii cu el puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.

„Măsurile incluse în pachetul <Sprijin pentru România> promovat de Coaliția de guvernare încă o dată răspund problemelor cu care se confruntă românii și economia României”, a completat premierul Nicolae Ciucă.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.