Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Liber la sistemele de irigații pe terenurile altora

Liber la sistemele de irigații pe terenurile altora

de L M

Modificările legislative aduse Legii îmbunătăților funciare ar putea deschide calea investițiilor în irigații. Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a adoptat o serie de măsuri care permit crearea de sisteme de irigații și acolo unde, din motive legale, nu se putea. Sunt frecvente cazurile în care este nevoie să se traverseze unele terenuri ce nu aparțin agricultorilor care vor să înființeze sisteme de irigații. Proiectul legislativ rezolvă aceste situații. Și repede. Proiectul legislativ a fost votat de toate partidele politice.

Cea mai mare problemă a agricultorilor rămâne accesul la apă. Dacă, pe de o parte, autoritățile statului se preocupă de reabilitatea sistemului principal de irigații, partea secundară rămâne în sarcina privaților. Problema a apărut la accesul acestora din urmă la sistemul principal de irigații. Până la canalele principale și, deci, la apă, se pot interpune terenurilor unor deținări care ori nu vor să permită traversarea terenurilor lor, ori nu se știe cine sunt acești deținători pentru a li se cere acceptul.

În aceste condiții, investițiile în sistemele secundare de irigații nu se pot realiza. Iar pentru acestea sunt destinate fonduri inclusiv din fonduri comunitare.

Pentru rezolvarea situației, în Parlament a fost inițiată modificarea și completarea Legii nr. 138/2014 privind îmbunătățirile funciare. Proiectul a ajuns la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cameră decizională, care a adoptat proiectul legislativ, cu unele amendamente ce fac noua lege mult mai repede de aplicat.

Cea mai importantă prevedere se referă la posibilitatea legală de a traversa terenurile terților cu sisteme de irigații. Astfel, în cazul în care contractele de concesiune, arendare etc. deținute de titularii autorizațiilor de construire de sisteme de irigații „nu cuprind explicit acordul proprietarilor terenurilor şi/sau aceştia nu pot fi identificaţi, titularii autorizaţiilor (n.r. – pentru infrastructura de îmbunătățiri funciare) vor publica o notificare privind intenţia de a executa lucrările, la sediul primăriei comunei, oraşului sau municipiului pe raza căreia/căruia se află terenurile pe care urmează să fie executate lucrările, (…). În acest caz notificarea devine după 10 zile calendaristice titlul pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire”, se arată în proiectul legislativ adoptat de deputații din Comisia pentru Agricultură.

Prin această modificare, se crează cadrul legal ca investitorii în irigații să dețină dreptul de a traversa terenurile altora cu sisteme de îmbunătățiri funciare. Termenul este scurtat foarte mult, la doar 10 zile, în condițiile în care, în baza vechii legi, un proces ar dura și 2 ani, după cum au susținut deputații. Aceste prevederi se aplică și în cazul investițiilor în sisteme de desecare, extrem de necesare în anumite zone agricole.

Proiectul legislativ vine și cu precizări ce țin de sprijinul fermierilor care folosesc sisteme independente de irigații. Potrivit Legii nr. 138/2014, se pot aloca subvenții de până la 50% din costurile cu energia electrică folosită de agricultori cu irigațiile, pentru care apa este asigurată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Mai nou, aceste prevederi „se aplică deținătorilor de sisteme de irigații locale, independente de infrastructura de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului public sau privat al statului sau  sisteme amplasate în afara unui teritoriu distinct hidraulic pentru care se asigură apă pentru irigații prin unul sau mai multe puncte de livrare a apei prin intermediul infrastructurii de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului public sau privat al statului”, se arată în amendamentul votat de deputați.

Această facilitate vine „la pachet” cu celelalte de care dispun fermierii din organizațiile de udători, de la finanțări neramburabile, la drepturile nou votate privind accesul cu sisteme de irigații pe terenurile altora.

Proiectul legislativ, pe lângă rezolvarea problemei accesului la sistemul principal de irigații, mai vine cu o prevedere extrem de importantă. „Fondurile pentru finanțarea Programului Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj vor ajunge la 1,5 miliarde de euro, față de 1 miliard de euro, cât este în prezent. Decizia a fost luată în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul de Finanțe, Adrian Câciu”, a declarat Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Ministerul Agriculturii va avea la dispoziție 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru elaborarea normelor de aplicare. Texul votat de deputații din Comisia pentru Agriculturii va fi supus votului plenului Camerei Deputaților.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.