Acasă MediuDezvoltare Durabila Amenzi usturătoare pentru arderea miniștilor

Amenzi usturătoare pentru arderea miniștilor

de L M

Toate apelurile lansate de autorități privind încetarea arderii miriștilor nu au avut niciun rezultat. Nici amenințarea cu pierderea subvențiilor agricole nu a avut consecințe. Acum, autoritățile vin cu o altă variantă – majorarea sancțiunilor. Rămâne de văzut dacă se întâmplă ceva, având în vedere că trebuie dovediți „incendiatorii” pentru a putea fi date amenzile.  

Guvernul a adoptat, în ședința sa din 6 aprilie, modificări și completări ale legislației referitoare la arderea miriștilor.

„Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea cu privire la 10.000 de arderi simultane în țară”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, miercuri, după ședința de Guvern.

„Au fost la un moment dat 7.000 de focuri sau incendieri de miriști simultane în România, motiv pentru care, acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare interministerială acest proiect de ordonanță de urgență, am propus ca pentru persoanele fizice, amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul și 15.000 lei maximul amenzii, iar pentru persoanele juridice, amenzi între 50.000 și 100.000 de lei”, a anunțat ministrul.

„În cazul miriștilor, sunt foarte multe aspecte care trebuie avute în vedere. Pe de o parte, este poluat aerul. Pe de altă parte, se distrug habitate, se distruge habitatul unor specii. De foarte multe ori, aceste incendii au loc în zonele protejate. Am avut ieri exemplul parcului Văcărești și văzând ce s-a întâmplat acolo și văzând cât de mare este câteodată iresponsabilitatea cetățenilor, cred că amenzile trebuie să fie cât se poate de mari și cât se poate de drastice. În același timp, afectăm și punem în pericol vegetația forestieră. De foarte multe ori aceste incendii se extind spre zonele forestiere, spre fondul forestier. Și din păcate anul acesta am avut tragedii. Am avut cazuri în care viața oamenilor a fost pusă în pericol, am avut chiar și un deces și s-au ars case, pensiuni, gospodării, anexe din cauza acestor iresponsabilități și focurilor de miriști, turbării, litiere, stuf în Delta Dunării, de exemplu”, a completat ministrul Mediului.

În ultima perioadă, a explodat numărul incendiilor de miriște, metodă folosită de agricultori pentru curățarea terenurilor de vegetația uscată. Această parctică este interzisă în agricultură, sancționată în primul rând prin pierderea subvențiilor. Cum dovedirea incendierii voite este aproape inexistentă, agricultorii rămân cu subvențiile intacte.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.