Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Concluzii Agribusiness 4.0

Concluzii Agribusiness 4.0

de L M

Turbulențele din agricultură create de factorii externi, precum crizele din plan energetic și geopolitic, care vin peste seceta cu care se confruntă fermierii anul acesta, pot fi ținute sub control prin măsuri concrete și coerente. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a treia ediții a Târgului virtual de agricultură: ”Turbulențe în agribusiness – Trenduri & Soluții” (Agrobusiness 4.0), organizat pe 24 martie de Godmother. Iar toți participanții au ținut să precizeze că România nu este amenințată de criza alimentară, existând potențialul de a asigura hrana populației; prețul este problema. FOCUS AGRICOL a fost partener media al evenimentului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de Ordonanță prin care autoritatea să poată face predicții și proiecții ale unor politici publice agricole, pe baza datelor obținute în timp real, a anunțat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, în cadrul evenimentului. Astfel, proiectul prevede colectarea de informații, de la toți actorii din lanțul de agricultură, cu privire la stocuri și la capacitățile de procesare.

„Ministrul Chesnoiu a mai precizat că România stă mult mai bine, față de alte state, din punct de vedere al asigurării independenței alimentare. Agricultura are astăzi o șansă ca să cucereasca noi piețe. De exemplu, se creează piața pentru ulei rafinat, unde avem capacitate de rafinare și procesare și se vor mai construi și altele cu finanțare europeană, a subliniat ministrul agriculturii”, se arată într-un comunicat de presă al Godmother.

„Producția noastră trebuie să fie mai bine cuantificată, trebuie să meargă către procesare și să dezvoltăm infrastuctura, ca să exportăm mărfuri finite, așa încât peste aproximativ zece ani, România să devină din grânarul Europei, hypermarketul Europei”, a mai precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

De asemenea, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a precizat că România are a șasea, cea mai mare suprafață agricolă din Europa, ca urmare, o criză alimentară este departe de țara noastră, însă șocul va fi în zona prețurilor și a ofertelor. Conform datelor BNR, prețurile cerealelor au crescut cu aproximativ 40%- 50% în ultima lună.

Problema secetei și a măsurilor necesare pentru combaterea efectelor acesteia a fost un alt subiect dezbătut în cadrul evenimentului „Turbulențe în agribusiness – Trenduri & Soluții”. Agricultura este unul dintre domeniile cu cel mai mare grad de risc, iar seceta de anul acesta devine un risc major. În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va definitiva în următoarele două luni de zile un proiect care oferă posibilitatea de a identifica geoaspațial toate canalele de irigații din România. Astfel, „prin programul informatic la care se lucrează împreună cu AFIR și APIA se va putea monitoriza în timp real ce se întâmplă în agricultura României, pentru a ști unde sunt necesare investiții și ce zone vor trebui dezvoltate”, precizează comunicatul.

„Mediul este unul dintre factorii importanți de care fermierii trebuie să țină seama pentru a putea desfășura o agricultura durabilă. În tot ce înseamnă politica agricolă comună europeană, agromediul ocupă un loc important și trebui să susținem pajiștile de înaltă valoare naturală și practicile agricole tradiționale. Trebuie să găsim resurse pentru zone protejate, culturi verzi și să găsim soluții să susținem agricultura ecologică”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului.

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, a precizat că în contextul schimbărilor climatice Comisia Europeană și-a asumat rolul de pionier la nivel mondial de a schimba rolul în care țările membre produc, procesează și consumă alimente pentru a reduce emisiile din agricultură până în anul 2050. „Soluțiile care se întrevăd ar fi dezvoltarea unei platforme pentru schimbul de informații și experiențe în ceea ce privește impactul de mediu al agriculturii, referitor la pesticide și îngrășăminte”, a spus oficialul român.

Cea de-a treia ediție a Târgului virtual de agricultură „Turbulențe în agribusiness – Trenduri & Soluții” a constat în organizarea unei conferințe și a două Ateliere de dezbatere, la care au participat 24 de invitați vorbitori și peste 900 de participanți înscriși la eveniment.  Evenimentul a fost difuzat pe o platformă virtuală ușor accesibilă și a fost transmis live pe social media. În zona expozițională a platformei, participanții au putut vizita cele 15 companii și organizații care și-au expus ofertele și informații despre produsele și serviciile pe care le oferă. Conferința și Atelierele au fost moderate de Andreea Stroe, creator de conținut, și de jurnalistul Tudor Calotescu.

Partenerii principali au fost: Agricloud, Agrii, Agrivi, BITSoftware, Corteva Agriscience, FMC Agro Romania, Garanti BBVA Leasing, INAQ Consulting, Lidea, Patria Bank, RWA Raiffeisen Agro, We Agri. De asemenea, evenimentul a fost susținut de: Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Bioresurse Alimentare și partenerii media.

Înregistrarea Conferinței poate fi văzută aici: https://www.facebook.com/GodmotherVirtualAgro/videos/392509192257304

Înregistrarea Atelierelor poate fi văzută aici: https://www.facebook.com/GodmotherVirtualAgro/videos/280678764090793

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.