Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Asociația Forța Fermierilor vrea acord politic național

Asociația Forța Fermierilor vrea acord politic național

de L M

România se află la o răscruce în ceea ce privește asigurarea securității alimentare a cetățenilor săi, susțin agricultorii, reuniți în Asociația Forța Fermierilor (AFF). Dacă nu sunt luate măsuri urgente, ne vom confrunta cu prețuri uriașe la alimente, cu consecințe dure pentru cetățeni, dar și pentru producători, anunță asociația. Pentru asigurarea unei agriculturii sustenabile, AFF a întocmit o listă cu principalele măsuri necesare a fi luate de către decidenții politici.

„Asociația Forța Fermierilor solicită de urgență un acord politic național, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență în vederea introducerii finanțării agriculturii naționale”, a declarat Vlad Macovei, președintele asociației, miercuri, într-o conferință de presă.

Fermierii se gândesc la sistemul de irigații și la depozitele regionale, investiții ce au figurat într-un proiect de PNRR, dar care, în cele din urmă, nu au mai apărut în varianta finală, aprobată de Bruxelles. „În actualul context internațional tulbure, cu războiul din Ucraina la granițele UE, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securității alimentare a României, în mod direct, și pentru a contribui la buna funcționare a piețelor agroalimentare europene, în mod indirect”, a adăugat Macovei.

Asociația Forța Fermierilor a trimis ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o listă cu zece propuneri care ar putea relansa sectorul agroalimentar românesc și ar putea deschide drumul pentru ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene. Pe lângă renegocierea PNRR, AFF susține plata subvențiilor agricole într-un timp cât mai scurt; majorarea ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură la 3 lei/litru pentru anul 2022 sau găsirea unor soluții pentru ca fermierii să poată achiziționa carburant direct redus, fără a mai fi nevoie să aștepte cu lunile returnarea accizei; acordarea unei subvenții pentru îngrășăminte; programe de finanțare; intervenții pe piață, pentru asigurarea consumului de hrană; bursă agricolă românească; accelerarea sesiunilor de accesare a fondurilor europene și simplificarea procedurilor la AFIR; legea calamităților naturale; genetică produsă la nivel național.

Prețuri mari din cauza altora

„Dorim să transmitem un mesaj tuturor consumatorilor români, greu afectați în aceste momente de scumpirile masive la produsele alimentare. Fermierii sunt și ei consumatori și sunt loviți de exact aceleași probleme, ca fiecare dintre dumneavoastră. Dacă pe un produs alimentar plătiți, în acest moment, un preț dublu față de cel din aceeași perioadă a anului trecut trebuie să înțelegeți că scumpirea nu a fost produsă de către reprezentanții sectorului agroalimentar românesc și banii respectiv nu se regăsesc în buzunarele fermierilor”, a ținut să precizeze Macovei.

„Pe unele sortimente de mâncare, produsele din afara țării reprezintă 60% sau 70% din consum. Dacă aceste alimente s-au scumpit, banii dumneavoastră pleacă în afara țării, fermierul român nu vede un leu din aceștia. Dacă vorbim de sortimente unde mâncarea este, totuși, din producție internă, sumele plătite de dumneavoastră în plus merg pentru plata tarifelor majorate la electricitate, gaze naturale, carburanți, îngrășăminte, și așa mai departe. Și dumneavoastră, și producătorii agroalimentari, fiecare român în parte, cu toții suntem victimele ale unei situații de neacceptat: dependența de mâncarea de afară care înseamnă scumpiri masive și lipsa de decizii pentru a-i face puternici pe fermierii români, fără de care nu putem să avem un viitor pentru satul românesc”, a explicat șeful AFF.

În aceste condiții de criză, prețurile produselor agroalimentare au crescut, în medie, cu 25-30%, susțin fermierii.

Asociația Forța Fermierilor va organiza Congresul Fermierilor 2022 în data de 24 mai, direct în câmp. AFF este o organizație profesională legal constituită și care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. Până acum, sunt aproximativ 20.000 de membri înscriși direct sau care fac parte din organizații afiliate la Asociația Forța Fermierilor.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.