Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Consiliul Concurenței: prețul uleiului a crescut cu 8,68% în 3 luni

Consiliul Concurenței: prețul uleiului a crescut cu 8,68% în 3 luni

de L M

Preţul mediu al uleiului de floarea soarelui a crescut cu aproape 9% în primele 3 luni ale anului, potrivit Consiliului Concurenței. De această situație s-ar face responsabili războiul din ucraina și apropierea sărbătorilor pascale. În martie, România a trecut prin „furia” prețului la carburanți și la ulei, când populația s-a îmbulzit să cumpere cât mai mult, de frica scumpirilor extreme. „Tăvălugul” prețurilor la ulei și carburanți a trecut prin mai toate țările din această parte a Europei, ajungând și în Grecia.

Prețul uleiului, în perioada ianuarie-martie 2022, a crescut cu 8,68%, potrivit datelor furnizate de Monitorul Prețurilor, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei. De la lună la lună, în intervalul ianuarie – martie 2022, se observă o creştere de 3,80%, dacă se compară luna ianuarie 2022 cu luna februarie 2022, şi o creştere procentuală de 4,70%, în luna martie 2022 faţă de luna anterioară.

Potrivit autorităţii de concurenţă, cel mai mic preţ al uleiului de floarea soarelui, înregistrat în luna martie, a fost de 3,69 lei/litru, în timp ce preţul cel mai mare a fost de 11,29 lei/litru. Astfel, preţul mediu la uleiul de floarea soarelui la 1 litru, înregistrat în luna martie a anului 2022, este de 9,179 lei.

Preţul mediu, care are la bază datele încărcate în platforma Monitorul Preţurilor de principalii retaileri, respectiv Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Mega Image, Penny, Profi şi Selgros, a fost calculat în urma transmiterii datelor de către retaileri, referitor la preţul înregistrat la raft pentru 37 dintre mărcile prezente în magazinele de tip supermarket-hypermarket (Argus, Ardealul, Apus, Floriol, Spornic, Olpo, Surâsul Soarelui, Raza Soarelui, Sorica, Tomis, Untdelemn Bunica, Unisol, Ulvex), dar şi mărcile proprii ale fiecărui retailer.

„Aceste creşteri de preţuri pot fi rezultatul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei, precum şi al apropierii Sărbătorilor Pascale, perioada în care tendinţa de achiziţionare a produselor alimentare este în creştere. Consiliul Concurenţei monitorizează cu atenţie piaţa produselor alimentare, astfel încât companiile să nu profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat”, precizează comunicatul.

În context, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, recomandă consumatorilor utilizarea aplicaţiei Monitorul Preţurilor pentru a se informa asupra preţurilor la produsele alimentare.

„Recomandăm consumatorilor utilizarea aplicaţiei Monitorul Preţurilor pentru a se informa asupra preţurilor la produsele alimentare. O simplă căutare pe această aplicaţie, va genera cele mai bune opţiuni din punct de vedere al preţurilor pentru toate alimentele, inclusiv pentru toate mărcile de ulei de floarea soarelui. În acest fel, consumatorii nu vor cumpăra produsele cele mai scumpe şi se pot orienta spre magazinele cu preţuri mai bune”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Aplicaţia Monitorul Preţurilor este valabilă atât sub formă de aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru alimente de la principalii retaileri, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.