Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Sprijin comunitar pentru agricultorii europeni

Sprijin comunitar pentru agricultorii europeni

de L M

Comisia Europeană a prezentat astăzi o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea alimentară mondială și să sprijine fermierii și consumatorii din UE, având în vedere creșterea prețurilor la alimente și a costurilor factorilor de producție, cum ar fi energia și îngrășămintele. Situația s-a complicat și mai mult în urma războiului din Ucraina, astfel că autoritățile de la Bruxelles au venit cu măsuri care să susțină agricultura să devină mai reziliente și mai sustenabilă, în conformitate cu Strategia „De la fermă la consumator”.

Pentru a-și îndeplini rolul de furnizor mondial de alimente care continuă să fie pe deplin implicat în tranziția ecologică, sectorul agricol al UE va beneficia de un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro, recurgând inclusiv la rezerva de criză, pentru a-i sprijini pe producătorii cei mai afectați de consecințele grave ale războiului din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„Pe această bază, statele membre ar putea furniza sprijin financiar suplimentar fermierilor, pentru a contribui la securitatea alimentară mondială, sau ar putea aborda perturbările pieței cauzate de creșterea costurilor factorilor de producție sau de restricțiile comerciale. Ar trebui să se acorde prioritate sprijinirii fermierilor care utilizează practici sustenabile, asigurându-se totodată orientarea măsurilor către sectoarele și fermierii care sunt cel mai grav afectați de criză”, precizează comunicatul.

În pachetul de măsuri avansat de Comisie figurează și „mai multe avansuri din plățile directe, precum și din măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale, acordate fermierilor începând de la 16 octombrie 2022”. Sunt adăugate măsuri de piață de tip „plasă de siguranță” pentru sprijinirea pieței cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă a sectorului.

Foarte important este și faptul că s-a renunțat la măsura prin care sunt lăsate nelucrate anumite suprafețe de teren. Este „o derogare excepțională și temporară pentru a permite producția pe pârloage a oricăror culturi în scopuri alimentare sau furajere, menținând în același timp întregul nivel al plății pentru înverzire acordate fermierilor. Acest lucru va spori capacitatea de producție a UE în pofida disponibilității limitate a terenurilor fertile”, arată documentul. La acete măsuri se adaugă și flexibilitățile temporare specifice în legătură cu cerințele de import existente privind hrana pentru animale vor contribui la atenuarea presiunii asupra pieței hranei pentru animale.

„Comisia a propus un nou cadru temporar de criză, de sine stătător, care include și fermierii, producătorii de îngrășăminte și sectorul pescăresc. Acesta permite acordarea de ajutoare de stat fermierilor afectați de creșteri semnificative ale costurilor factorilor de producție. Prețurile la îngrășăminte și aprovizionarea cu îngrășăminte a fermierilor vor fi monitorizate pentru a se asigura faptul că perspectivele de recoltă la nivelul UE nu sunt periclitate”, susține documentul.

Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să comunice lunar date privind stocurile private de produse esențiale pentru alimente și furaje, pentru a avea o imagine de ansamblu precisă și în timp util a disponibilității acestora.

Pachetul de măsuri este completat de un program de sprijin de urgență al UE în valoare de 330 de milioane de euro pentru Ucraina, cu scopul de a contribui la asigurarea accesului la bunuri și la servicii de bază, precum și a protecției populației.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.