Acasă Focus Agricol Piaţa de servicii alimentare a crescut la 5,66 miliarde euro

Piaţa de servicii alimentare a crescut la 5,66 miliarde euro

de A

Piaţa de servicii alimentare din România a crescut în anul 2021 până la 5,66 de miliarde de euro, depăşind cu 21% recordul înregistrat în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, potrivit celei de-a cincea ediţii a cercetării naţionale de food&drinks service (mâncare gătită şi servită), realizate de Hospitality Culture Institute.

„Industria de food service a închis anul 2021 la un nivel record de 5,66 de miliarde de euro, însă creşterea se datorează în primul rând segmentului de food delivery, care a adus mulţi consumatori noi în categorie. Spre finalul anului trecut au început să scadă comenzile de acasă, fiind înlocuite cu cele de la birou, iar apetitul consumatorului de a comanda de la branduri cu care nu a interacţionat şi fizic se află pe un trend ascendent puternic”, a afirmat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute.

Potrivit specialiştilor Hospitality Culture Institute, Glovo este liderul pieţei de agregatoare de food delivery, urmat de Tazz şi foodpanda. Performanţa este cu atât mai notabilă cu cât, la începutul acestui an, Glovo a achiziţionat infrastructura şi serviciile foodpanda, consolidându-şi, deci, poziţia de lider. Procentele deţinute de fiecare jucător sunt disponibile în studiu.

„Din punctul de vedere al modalităţii de plată, cash-ul recâştigă din terenul pierdut în timpul pandemiei, ceea ce face să fie şi mai surprinzătoare creşterea agresivă a numărului de români care nu mai lasă tips în locaţie sau la delivery. Astfel, în doar un an, procentul celor care nu lasă tips s-a triplat, ajungând la 32%”, adaugă Florin Maxim.

Potrivit datelor Hospitality Culture Institute, românii au început să cheltuiască mai mulţi bani pentru serviciile alimentare, valoarea bonului crescând în toate categoriile analizate.

Cu toate acestea, nu mai puţin de 59% din piaţă este în continuare generată de bonuri cuprinse între 21 şi 50 de lei. Raportul conţine analiza în detaliu a valorii bonului şi a evoluţiei fiecărui sector din industrie, precum şi variaţiile anuale.

Începând cu 2016, raionul gastro din supermarketuri/hypermarketuri creşte anual cu peste 30%, semn că jucătorii care au mizat pe extinderea şi diversificarea acestui serviciu au făcut un pariu câştigător. În schimb, o premieră în acelaşi interval de timp este preferinţa românilor în ceea ce priveşte forma meniului. Astfel, pentru prima dată în ultimii 5 ani, românii preferă meniul digital în dauna celui fizic, adaugă reprezentanţii Hospitality Culture Institute.

Culegerea datelor cantitative s-a realizat prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), în parteneriat cu Exact Business Solutions, companie cu experienţă de peste 12 ani în marketing research.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.