Acasă Focus Agricol Îngrășămintele pentru agricultură vor intra în rezerva de stat

Îngrășămintele pentru agricultură vor intra în rezerva de stat

de A
Ministerul Agriculturii vrea ca îngrășămintele pentru agricultură să fie pe lista produselor stocate în Rezerva de Stat. Din cauza închiderii Azomureș, care asigura 50% din necesaul intern, dar și a crizei de la Marea Neagră, fermierii au probleme cu aprovizionarea și cu prețurile care s-au dublat față de anul trecut.
Închiderea Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, creează probleme de aprovizzionare cu imputui fermierilor români care sunt nevoiți oricum să plătească aproape dublu față de anul trecut. Din datele Ministerului Agriculturii, pentru campania agricolă din acest an ” peste două treimi dintre fermieri au stocuri de îngrășăminte”, dar pentru anul agricol viitor ar trebui asigurate surse de aprovizionare.

Ministerul vrea să introducă așadar îngrășămintele pentru agicultură pe lista produselor care sunt stocate în Rezerva Națională, notează Economica.net.

„Pentru anul agricol viitor trebuie să ne asigurăm că există îngrășăminte. Azomureș producea 50% din necesarul de îngrășăminte așa că trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că anul agricol viitor fermierii vor avea îngrășăminte. Modificăm nomenclatorul rezervei de stat și introducem în stocurile din rezervă pe care o țară trebui să le aibă și îngrășămintele”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Potrivit acestuia, România caută și surse alternative de import în condițiile în care din Ucraina și Rusia nu mai putem importa. Ministrul se va deplasa la finalul acestei luni în Iordania pentru a discuta dspre eventuale importuri de acolo.

„Am ca principală temă de discuție schimbul comercial între statul român și cel iordanian. Sper să aducem o cantitate mai mare de îngrășăminte de acolo”, a mai declarat Chesnoiu.

În 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a adus din Ucraina îngrășăminte pe bază de azot în valoare de 48,5 milioane de euro, iar Rusia a cumpărat 3,3 milioane de kilograme în valoare de 8,6 milioane de euro.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.