Acasă MediuDezvoltare Durabila Propuneri de la AAC de măsuri excepționale pentru agricultură

Propuneri de la AAC de măsuri excepționale pentru agricultură

de L M

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) atrage atenția asupra impactului pe care politicile comunitare le au asupra agriculturii, cu consecințe pentru siguranța și securitatea alimentară, în condiții de criză sanitară, dar mai ales al războiului din Ucraina. De aceea, AAC vine cu propuneri care să contracareze „colapsul sectorului agro-alimentar autohton”.

„În ultimii ani, sectorul agricol românesc a fost și continuă să fie sub un real asediu. Alinierea la noile condiții ale Politicii Agricole Comune și strategiile europene de implementare a Green Deal-ului au pus o presiune enormă pe fermierul român, dar și pe cel european”, se arată într-un comunicat de presă al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC).

Pe lângă țintele de mediu pe care trebuie să le atingă, sectorul agro-alimentar a trebuit să treacă și prin criza sanitară, ce a determinat ca sectorul „să se reorganizeze și să găsească soluții pentru a adapta practicile agricole”, susține comunicatul.

„O nouă criză se întrevede prin prisma conflictului ruso-ucrainean. Invazia Ucrainei riscă să perturbe piețele globale pentru produsele agricole și mărfurile necesare producției agricole, cum ar fi energia, îngrășămintele și cerealele-oleaginoasele. Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18 % din importurile UE provin din Rusia); exporturile rusești de îngrășăminte către UE reprezintă 3 miliarde EUR sau aproximativ 30 % din importurile de îngrășăminte la nivelul Uniunii, iar în cazul României ajung și până la 40%, aceste lucruri nu pot rămâne fără ecou la nivelul agricultorului român”, se arată în document.

„În fața acestor noi provocări Alianța pentru Agricultură și Cooperare nu rămane fără o reacție fermă. Cele 4 organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, având în vedere contextul actual dificil, au solicitat, prin prezența și activitățile desfășurate prin intermediul Copa-Cogeca, o serie de acțiuni și măsuri pentru adoptarea în regim de urgență a unor pași în scopul evitării colapsului sectorului agro-alimentar autohton”, precizează comunicatul. AAC este reprezentant al României la Copa – Cogeca.

Alianța susține derogarea de la prevederile Strategiei Farm to Fork cu privire la suprafețele necultivate pentru conservarea biodiversității (fără suprafețe pârloagă, orice suprafață agricolă este esențială acum!) și derogare de la limitările privind reducerea la 50% a fertilizanților și pesticidelor.

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare recunoaște în continuare nevoia de o dezvoltare durabilă, adaptarea politicii agricole pentru prezent și viitor și este un adevărat susținător. PAC nu include însă numai protecția mediului și a climei, ci în primul rând un sector agricol eficient din punct de vedere economic și al securității agroalimentare”, arată comunicatul.

Potrivit documentului, obiectivele PAC sunt foarte importante pentru fermierii și cooperativele agricole din România și se vor aproba doar prin implicarea directă și concertată a Copa-Cogeca și a autorităților din statele membre. „Acum este nevoie de unitate și reprezentarea activă a sectorului agroalimentar românesc în toate forumurile existente la nivel european, de către toate organizațiile fondate și conduse de producători agroalimentari”, atrage atenția AAC. Mai mult, în opinia Alianței, „în actualul context de criză este mult mai importantă construcția, unitatea, prezența activă la nivelul tuturor forurilor, decât acțiuni divergente care tind să dezbine și să afecteze profund interesele fermierilor și cooperativelor”.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare își manifestă în continuare deschiderea pentru colaborare în cadrul grupurilor de dialog civil naționale cu toate organizațiile producătorilor, pentru o prezență proactivă a sectorului agroalimentar la nivelul autorităților naționale și europene.

Cele 4 organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, reunite informal în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafață totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.