Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Propunere PNS: diminuarea cu 300% a sprijinului cuplat pentru legume în spații protejate

Propunere PNS: diminuarea cu 300% a sprijinului cuplat pentru legume în spații protejate

de L M

Uniunea Salvăm Țăranul Român atrage atenția asupra alocărilor mult diminuate pentru susținerea producției în spații protejate, ce urmează a fi plătite în baza noului Plan Național Strategic (PNS). Mai exact, sprijinul cuplat în acest sector ar urma să beneficieze de o finanțare de numai 4,2 milioane de euro pe an, față de 13,2 milioane de euro în prezent. De aceea, Uniunea solicită o întrevedere lămuritoare cu ministrul Agriculturii, acum, când încă PNS nu este definitivat și trimis la Bruxelles.

Uniunea Salvăm Țăranul Român a solicitat o întâlnire de urgență cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru a clarifica subiectul Sprijinului Cuplat Vegetal legume cultivate in spații protejate, deoarece din draftul PNS aflat în consultare publică pe site-ul MADR reiese faptul că sumele propuse precum și suprafețele sunt mult diminuate și total insuficiente, se arată într-o informare de presă.

Potrivit documentului, bugetul total propus de 4.200.000 euro/an, de unde rezultă o sumă de 2.000 euro/ha/an raportată la suprafața de 2.000 ha este estimarea ministerului.

„Din datele pe care noi le avem, care se regăsesc și în evidența MADR, suprafața de spații protejate din România este de aproximativ 9.000-10.000 ha. Doar în cel mai mare bazin al țării din localitatea Matca, județul Galați, se regăsesc circa 1.400 ha”, arată Uniunea, care precizează că suma negociată de România pentru perioada 2014-2020 a fost de aproximativ 13.200.000 euro/an pentru legumele cultivate în spații protejate. „Acum avem o scădere de 300% la bugetul total anual propus in PNS 2023-2027”, atrage atenția documentul.

„Considerăm că aceste sume sunt total insuficiente și nu au ținut cont nici de propunerile, nici de solicitările noastre (vezi înâlnirea din grupurile de lucru unde Uniunea Salvăm Țăranul Român a susținut o sumă de 15.000 euro/ha așa cum și alte state membre au avut-o), nici de realitățile și costurile mari și foarte mari pe care le au cultivatorii de legume în spații protejate, atât pentru înființarea culturilor, cât și pentru îmgrijirea și gestionarea procesului de producție, la care se adaugă costurile cu construcția și mentenanța spațiilor protejate deja existente și noilor solarii sau sere”, se arată în informarea de presă.

Uniunea susține necesitatea unei întâlniri urgente la nivelul Ministerului Agriculturii „pentru a nu fi puși în situația de a recurge și la alte acțiuni și demersuri inclusiv către Comisia Europeană”. Legumicultorii consideră că situația poate fi îndreptată, având în vedere că perioda de consultare publică nu s-a terminat încă, iar draftul supus dezbaterii publice „mai poate suferi anumite modificări”, completează documentul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.