Acasă Focus Agricol Dezbaterile pe PNS s-au încheiat

Dezbaterile pe PNS s-au încheiat

de A
Dezbaterile pe PNS s-au încheiat după 3 săptămâni maraton de consultări, anunță ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Aprobarea PNS va avea loc cel târziu în șase luni de la prezentarea sa de către România. Finalizarea consultărilor vine „la pachet” cu anunțul făcut de Federaţia Proprietarilor Păduri şi Păşuni – Nostra Silva privind organizarea unor acţiuni de protest la Ministerul Agriculturii, din cauza alocării extrem de mici pentru silvcultură prin PNS.

„Ne ținem de cuvânt! Planul Național Strategic (PNS) va reflecta specificul agriculturii românești!Astăzi am încheiat dezbaterile pe PNS, după 3 săptămâni maraton de consultări cu sute de reprezentanți ai partenerilor economico-sociali din toate sectoarele de activitate agricolă, agroalimentară și de mediu. Le mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru propunerile constructive transmise în cadrul dezbaterilor! M-am asigurat astfel că elaborăm un document care răspunde nevoilor reale și specificului agriculturii românești pe termen scurt, mediu și lung”, scrie ministrul pe Facebook.

Ministerul pune spre consultare publică PNS în forma sa rezultată din consultările cu fermierii.

„Luna aceasta vom finaliza încărcarea documentului în sistemul electronic al Comisiei Europene, așa cum am informat încă din decembrie 2021 Comisarul European cu ocazia întâlnirilor bilaterale”, a adăugat el.

Aprobarea PNS va avea loc cel târziu în șase luni de la prezentarea sa de către România.

„Le transmit tuturor fermierilor și reprezentanților producătorilor că voi continua să susțin solicitările lor în toate negocierile ce vor urma, astfel încât să asigurăm predictibilitatea și stabilitatea de care agricultura românească și industria alimentară au nevoie”, a mai spus Chesnoiu.

Proteste anunțate

Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni anunță că va organiza acțiuni de protest începând de luni, 7 februarie, prin pichetarea zilnică a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „Protestul atrage atenția asupra caracterului derizoriu al propunerii de finanțare a domeniului pădurilor prin Planul Național Strategic 2023-2027, finanțare stabilită la 0,6% din totalul de 15,9 miliarde euro alocaţi prin PNS”, se arată într-un comunicat de presă al federației.

Potrivit documentului, în exercițiul financiar 2014-2021, România a alocat 1,5% din PNDR pentru domeniul pădurilor, foarte puțin comparat cu o alocare mediană de 5 % în Uniunea Europeană. „Alocarea de 0,6% propusă pentru domeniul pădurilor în exercițiul financiar 2023-2027 condamnă domeniul pădurilor la o subfinanțare cronică, cu afectarea negativă în plan economic și social pentru zona rurală, dar și cu afectarea obiectivelor pe linie de mediu, climă și protecția biodiversității asumate de România”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.