Acasă Focus Agricol Fabrica de zahăr din Luduş se închide

Fabrica de zahăr din Luduş se închide

de A

După 62 de ani de activitate, fabrica de zahăr din oraşul Luduş (judeţul Mureş) intră în conservare. Decizia aparţine grupului francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a pătruns pe piaţa românească în 1992.

Astfel, România mai rămâne cu două fabrici mari de zahăr, ale grupului austriac Agrana, după ce în 2018 au fost închise două fabrici şi una a intrat în faliment.

„Am discutat cu actualul director al fabricii şi cu certitudine fabrica se va închide, pentru că nu au mai contractat în acest an fermieri pentru sfeclă de zahăr. Momentul închiderii depinde de birocraţia din România, dar, orice ar fi, sunt hotărâţi să în­chidă. Au spus că voiau să vândă, dar nu au găsit cumpărător. Câţiva producători de sfeclă de zahăr s-au asociat şi au vrut să cumpere, dar a picat înţelegerea“, a spus pentru Ziarul Financiar Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş.

Anual, fabrica de la Luduş producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr, ambalat la 1kg, melasă, borhot umed şi brichetat sau uscat la saci de 50 kg. În contextul închiderii, peste 150 de persoane rămân fără loc de muncă şi peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr fără contracte.

În ceea ce priveşte producătorii de sfeclă de zahăr, Moldovan susţine că o parte din ei au încheiat contracte cu actualii proprietari ai fabricii Bod din Braşov, care ar putea fi redeschisă.

„Vrem să o repornim, dar suntem în discuţii acum cu autorităţile“, au spus reprezentanţii companiei Best Achiziţii, proprietarii fabricii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.